Υπογράφηκε την Τρίτη η σύμβαση του υπουργείου Υγείας με ασφαλιστικές εταιρείες, για τη χρησιμοποίηση εκ μέρους του 556 κλινών του ΕΣΥ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν εκπρόσωποι των15 μεγαλύτερων εταιρειών, με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Η χρέωση θα γίνεται με το νέο σύστημα τιμολόγησης, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου. Το 'κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο' (DRGs) δεν χρεώνει ανάλογα με τις μέρες νοσηλείας, αλλά ανάλογα με την πάθηση.

Για το σκοπό αυτό, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει διαμορφώσει 700 κατηγορίες παθήσεων, με ή όχι συνοδά προβλήματα υγείας ή επιπλοκές.

Για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους στο ΕΣΥ, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πληρώνουν το νέο νοσήλιο, προσαυξημένο κατά 20%. Στην περίπτωση που ο πελάτης τους είναι και ασφαλισμένος σε δημόσιο Ταμείο, η προσαύξηση θα είναι της τάξης του 50%.

Πεντάμηνο

Εμμένοντας στο οικείο του...ετήσιο ορόσημο του Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το προσεχές πεντάμηνο (Μάρτιος του 2012) ολοκληρώνεται μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Θυμίζουμε ότι και για τον Μάρτιο του 2011, ο κ. Λοβέρδος είχε ανακοινώσει ότι θα έκλεινε ο κύκλος του στο υπουργείο Υγείας, εάν δεν είχαν επιτευχθεί τρεις στόχοι:

Το διπλογραφικό σύστημα, η λογιστική καταγραφή των νοσοκομείων και η μηχανοργάνωση.

Αντιδράσεις

Σχολιάζοντας την υπογραφή της σύμβασης, το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), ανακοίνωσε τα εξής:

‘Οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι υποκοστολογημένες. Ο λόγος που υποκοστολογούνται οι υπηρεσίες αυτές είναι για να μην επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία (έμμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό) και, συγχρόνως, να μειώνεται το κόστος νοσηλείας των ανασφάλιστων (κοινωνική πολιτική).

Σήμερα όμως πληροφορηθήκαμε τους όρους της σύμβασης συνεργασίας που προτείνει ο υπουργός Υγείας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι όροι αυτοί:

α) Είναι προσβλητικοί για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και για το εν γένει προσωπικό των νοσοκομείων.

β) Είναι ιδιαίτερα συμφέροντες για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Πληρώνουν μόνο το 50% του υποκοστολογημένου κρατικού τιμολογίου και μόνο αυτό.

γ) Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν γλιτώνουν τίποτα, αφού πληρώνουν το 100% του κρατικού τιμολογίου, και

δ) Οι όροι της συμφωνίας προσβάλλουν τους άλλους νοσηλευόμενους που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση.

Η συμφωνία αυτή είναι έξω από το πνεύμα του ΕΣΥ και γεννά ερωτηματικά.

Καλούμε τον υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει στην υπογραφή μιας τόσο ετεροβαρούς Σύμβασης που βλάπτει ουσιαστικά το δημόσιο συμφέρον.

Εμείς θα αγωνιστούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.’

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον