Του Δημήτρη Καραγιώργου

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, για το θέμα της πολυανθεκτικής φυματίωσης σε Αμερικανό, ο οποίο επισκέφθηκε και την Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εξαρχής επελήφθησαν του θέματος οι αρμόδιοι φορείς, ενώ εξελίσσεται και η διεθνής συνεργασία με τις υπόλοιπες επτά χώρες. ‘Έγκαιρα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας’, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

‘Το αεροϋγειονομείο του αεροδρομίου ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’, με έγγραφό του από 25/5/2007, διαβίβασε προς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ) και προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στοιχεία, που αφορούν Αμερικανό υπήκοο, ο οποίος ταξίδεψε σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από 13/5/2007 μέχρι και 21/5/2007, οπότε και επέστρεψε στις ΗΠΑ και ο οποίος μετά από εξετάσεις που είχε κάνει στη χώρα του πριν την αναχώρησή του, προέκυψαν υπόνοιες, ότι πάσχει από πολυανθεκτική φυματίωση.

Αμέσως μετά την ενημέρωση, κινήθηκε άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία αλληλοενημέρωσης των αντιστοίχων Κέντρων Ελέγχου (CDC) των ευρωπαϊκών χωρών, από όπου πέρασε ο Αμερικανός υπήκοος και ενημερώθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συντονίζει από τις 25 Μαΐου την επιδημιολογική διερεύνηση του θέματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, το ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες και τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ για την προληπτική αντιμετώπιση ενδεχομένων κινδύνων.

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί οδηγία κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Early Warning and Response System) σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των επαφών για το συγκεκριμένο συμβάν.

Επίσης, θα γίνει ειδική τηλεδιάσκεψη των Εκπροσώπων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα Κέντρα του Καναδά και των ΗΠΑ, για να επισημοποιηθεί ο απολογισμός των ερευνών.

Σύμφωνα με τα κλινικά και εργαστηριακά δεδομένα του εν λόγω ασθενούς, ο οποίος νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, είναι χαμηλής μεταδοτικότητας και ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται. Ωστόσο, το ΚΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ, σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, συνεχίζουν τις έρευνες, έχουν εντοπισθεί όλοι οι χώροι όπου ο Αμερικανός υπήκοος διέμεινε στην Ελλάδα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η διαδρομή του στη χώρα μας, έχει ιχνηλατηθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, ότι δεν έχει εντοπισθεί τίποτε απολύτως’.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που έγινε μεταξύ επιδημιολόγων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος διερεύνησης όσων ήρθαν σε επαφή με τον Αμερικανό λιγότερες από οκτώ ώρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό