Του Δημήτρη Καραγιώργου

Τον προσωπικό της Γολγοθά και μάλιστα στο αντικείμενο της ειδικότητάς της στην Ιατρική, ζει μία 30χρονη νευρολόγος.

Η κρατική γραφειοκρατία της στερεί την πρόσβαση στα φάρμακά της, καθώς πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σπούδασε Ιατρική για να καταλάβει καλύτερα την ασθένειά της, να βοηθήσει τον εαυτό της, αλλά, κυρίως, τους συμπάσχοντές της από αυτήν την ασθένεια, για την οποία η αιτιολογία παραμένει άγνωστη.

Η 30χρονη Ιουλία έχει βαθμό αναπηρίας 75%. Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη, και μέχρι τα 29 χρόνια της ήταν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ.

Φάρμακο

Με βάση τη νομοθεσία, μπορούσε να λαμβάνει το φάρμακό της, το καινοτόμο φάρμακο τελευταίας γενεάς gilenya της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, για το οποίο κατέβαλλε μηδενική συμμετοχή, σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών του ΙΚΑ.

'Δεν πρόκειται να δείς αυτό το φάρμακο στα μάτια σου', της είπε πρόσφατα μία υπάλληλος του Ταμείου Προνοίας, στο οποίο είναι τώρα ασφαλισμένη!

Το Ταμείο στο οποίο είναι σήμερα ασφαλισμένη δεν καλύπτει τη θεραπεία της και η Ιουλία δεν έχει, ασφαλώς, τη δυνατότητα να καταβάλλει κάθε μήνα 1.600 ευρώ.

Τον τελευταίο χρόνο, η νεαρή νευρολόγος δεν λαμβάνει την ιατρικώς ενδεδειμένη φαρμακευτική αγωγή της και υποχρεώνεται εναλλακτικά να λαμβάνει κάθε τρεις μήνες... 2,5 κιλά κορτιζόνης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα της ζωής της...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;