Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται υπουργείο Υγείας και τρόικα για το θέμα της απελευθέρωσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Υγείας, την Τρίτη, δεν υπήρξε συμφωνία για τα ΜΥΣΥΦΑ.

Η τρόικα πιέζει για διάθεση των εν λόγω προϊόντων και από σούπερ μάρκετ, για να πάρει την απάντηση του υπουργού Υγείας ότι οι τιμές είναι ήδη πολύ χαμηλές στην Ελλάδα.

Η τριμερής ζήτησε, επίσης, να καταργηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια για τη δημιουργία νέων φαρμακείων και να δοθεί η δυνατότητα και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακείο.

Άνοιξαν και το θέμα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, λέγοντας ότι πρέπει να περιοριστεί στο 15% (το θέμα παραπέμφθηκε για τον Ιούνιο).

Ανασφάλιστοι

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και το θέμα των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει ότι το σύστημα χρειάζεται περίπου 1 δισ. ευρώ για να τους καλύψει σε όλα τα επίπεδα της περίθαλψης.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας πρότειναν την καθιέρωση εθελοντικής εισφοράς από τους ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), η οποία να είναι μικρότερη από εκείνη που καταβάλλουν όσοι απασχολούνται.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται αργά το βράδυ της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία και των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας. Υγείας και Ανάπτυξης.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας