Σημαντικές και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων παρατηρούνται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Αυτό καταγγέλλει με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Δημόπουλο ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Συλλόγου, το πρόβλημα εντείνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς παρατηρούνται κλιμακούμενες ελλείψεις σχεδόν σε όλα τα αντιρετροϊκά σκευάσματα σε μία μονάδα που καλύπτει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη έως τη Φλώρινα και από την Ηγουμενίτσα έως την Ορεστιάδα.

Ο υπηρεσιακός χαρακτήρας της κυβέρνησης – τονίζουν – δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για τη χρονική μετάθεση της πολιτικής παρέμβασης μετεκλογικά.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, η “Θετική Φωνή” είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Κονδύλια

Διαπιστώθηκε ότι το ΑΧΕΠΑ δεν διαθέτει κονδύλια για την προμήθεια αντιρετροϊκών και έχει εξαντλήσει τις εναλλακτικές διόδους, όπως η προσωρινή χρήση άλλων κωδικών του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει μητρώο ασθενών με HIV/AIDS.

Το μητρώο επιτρέπει στην πολιτεία να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για όλους τους οροθετικούς ασθενείς, τις μονάδες και τα νοσοκομεία στα οποία παρακολουθούνται, όλους όσοι βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, καθώς και κεντρική παρακολούθηση κάθε συνταγογραφούμενης αγωγής.

Οι ανάγκες ανά νοσοκομείο είναι καταγεγραμμένες για τους υπάρχοντες ασθενείς και προβλέψιμες για τους νέους ασθενείς, λόγω της υποχρεωτικής και κεντρικής καταγραφής και παρακολούθησης όλων των νέων κρουσμάτων.

Κόστος

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτού αναφορικά με την πρόσβαση στα φάρμακα, προσκρούει συχνά στην υπαγωγή του κόστους των αντιρετροϊκών στο γενικό, ετήσιο προϋπολογισμό των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της “Θετικής Φωνής”, λόγω της φύσης της νόσου και του τρόπου αντιμετώπισής της, απαιτείται αδιάλειπτη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε όσους βρίσκονται υπό αγωγή.

Η απώλεια ακόμα και ορισμένων ημερών θεραπείας (ή και δόσεων αυτής) αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της αγωγής και δημιουργεί την ανάγκη χορήγησης ακριβότερης και δυσκολότερης για τον ασθενή θεραπείας δεύτερης ή τρίτης γραμμής.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Ημερίδα Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024
Η ηλεκτρονική διαδικασία κράτησης ραντεβού για αιματολογική εξέταση σε δημόσιες δομές