Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το τελευταίο εξάμηνο σημαντικός αριθμός επεμβάσεων ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής και ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, σε ασθενείς που είχαν απολέσει τμήμα ή ολόκληρο τον πνεύμονά τους λόγω καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους οι επεμβάσεις είναι σπάνιες στην Ευρώπη, καθώς απαιτούν αρτιότητα, επιστημονική κατάρτιση και συντονισμό μίας ομάδας ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι ασθενείς ανάρρωσαν πολύ σύντομα, χωρίς επιπλοκές και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μόλις 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη χειρουργική του καρκίνου του προστάτη και των ογκόμορφων εξεργασιών νεφρού. Χάρη στο ρομποτικό σύστημα daVinci, που διαθέτει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καταγράφονται πλέον εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην ογκολογία όσο και στις λειτουργικές παραμέτρους (εγκράτεια ούρων και διατήρηση της στυτικής ικανότητας) της ριζικής προστατεκτομής. Η ίδια χειρουργική μέθοδος έχει συμβάλει εξαιρετικά στη χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση όγκων νεφρού με την εκλεκτική εκτομή αυτών και όχι όλου του νεφρού (μερική νεφρεκτομή). Έχουν καταγραφεί ακόμα πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και στην εκρίζωση όγκων μέχρι 7 εκατοστών, ενώ η λειτουργικότητα του εναπομείναντος νεφρού είναι πολύ καλή, με το μικρότερο δυνατό ισχαιμικό νεφρικό stress.

Ο Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, δήλωσε: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός τύπος νεοπλάσματος και η 2η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό, ενώ ο νεφροκυτταρικός καρκίνος αποτελεί την πιο κοινή νεφρική επιθηλιακή κακοήθη νεοπλασία και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 90% όλων των νεφρικών κακοηθειών. Παρόλα αυτά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι σπάνιες οι ρομποτικές επεμβάσεις σε ασθενείς που έχουν ήδη απολέσει μέρος ή ολόκληρο τον πνεύμονά τους λόγω καρκίνου. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε κατορθώσει να πραγματοποιούμε αυτές τις επεμβάσεις με επιτυχία, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή μας για διαρκή πρωτοπορία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρομποτική χειρουργική συνιστά ελάχιστα επεμβατική χειρουργική παρέμβαση χωρίς τομές, χωρίς ή με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη ανάρρωση και επαναφορά στην καθημερινότητα του ασθενή. Λόγω της μη ύπαρξης τομής στα κοιλιακά τοιχώματα και ελάχιστου τραύματος, το μεταβολικό stress είναι μικρότερο από μία ανοικτή επέμβαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα