Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε η πρωτοποριακή τεχνική NeuroSAFE σε επέμβαση ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής, από το Χειρουργό – Ουρολόγο Δρ. Σταύρο Ι. Τυριτζή, στο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή με την τεχνική «NeuroSAFE» πραγματοποιήθηκε με το υπερσύγχρονο μηχάνημα da Vinci Si HD, σε ασθενή 50 ετών, με επιθετική εξωπροστατική νόσο, σημειώνοντας εξαιρετικά ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή με τη χρήση του συστήματος DaVinci SI που διαθέτει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αποτελεί τη χρυσή επιλογή θεραπείας για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου και τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη. Η υπεροχή της έγκειται στην καλύτερη διατήρηση της στύσης, της εγκράτειας ούρων, στη μείωση έως εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών και φυσικά στο ογκολογικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, ο χειρουργός με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος έχει τη δυνατότητα πλέον να προχωρήσει στην επιθετική διατήρηση του αγγειονευρώδους δεματίου, εξασφαλίζοντας την πλήρη εξαφάνιση της νόσου. Κάτι τέτοιο παλιότερα δνε γινόταν στους ασθενείς με εκτεταμένη ή επιθετική νόσο, καθώς ο χειρουργός ήταν υποχρεωμένος να μην προβεί σε νευροπροστατευτική ριζική προστατεκτομή, θυσιάζοντας τα νεύρα και τα αγγεία της στύσης και της εγκράτειας, τα οποία είναι σε άμεση επαφή με τον προστάτη.

Πλέον, η καινοτόμος τεχνική NeuroSAFE επιτρέπει την «εισαγωγή» μικροσκοπίου στο χειρουργείο ώστε ο χειρουργός να αποφασίσει πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση αν θα πρέπει να διατηρήσει τα νεύρα, τα οποία μπορεί να έχουν πληγεί από τη νόσο σε μικροσκοπικό επίπεδο. Ο χειρουργός αφαιρεί τον προστάτη μέσα από μία ειδικά διαμορφωμένη οπή, χωρίς την ανάγκη απομάκρυνσης του ρομποτικού συστήματος από τον ασθενή. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον παθολογοανατόμο, μελετά τις περιοχές του προστάτη στις οποίες έχει αποκολληθεί και διατηρηθεί πλήρως το δεμάτιο της στύσης, ώστε να εξασφαλίσει το ιδανικό ογκολογικό αποτέλεσμα.

«Με την τεχνική NeuroSAFE που πρώτοι εφαρμόσαμε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καταφέραμε να ανεβάσουμε το επίπεδο των προσφερόμενων χειρουργικών υπηρεσιών, με μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς οι οποίοι πιθανότατα θα αποφύγουν ακτινοβολίες και ορμονικές θεραπείες μετά την επέμβαση», δήλωσε ο Δρ. Σταύρος Ι. Τυριτζής, Χειρουργός - Ουρολόγος του Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Επίκουρος Καθηγητής Ουρογεννητικής Ογκολογίας και Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Karolinska Σουηδίας και Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, με Διευθυντή τον Δρ. Γεώργιο Κυριάκου, διαθέτει μία εξειδικευμένη ομάδα συνεργασίας Χειρουργών-Ουρολόγων, Ακτινολόγων, Παθολογοανατόμων, Ογκολόγων και Ακτινοθεραπευτών (MultiDisciplinary Team) ώστε να αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα τα ουρολογικά περιστατικά, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Στο πλαίσιο των ερευνητικών πρωτοκόλλων, το Κέντρο συνεργάζεται με το κορυφαίο παγκοσμίως αντικαρκινικό κέντρο MD Anderson Cancer Center.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;