«Το ζητούμενο είναι οι σύνοδοι και οι διασκέψεις να οδηγούν σε συγκεκριμένα μέτρα και σε συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο διαχείρισης αυτού του μείζονος κοινωνικού προβλήματος που αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο τις χώρες υποδοχής.

Θεωρούμε ότι η Ευρώπη που οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του ανθρωπισμού, οφείλει να διασφαλίσει την αναγκαία πολιτική συνεννόηση και την κοινή δράση μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στους χερσαίους δρόμους προς την Κεντρική Ευρώπη».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας τη Δευτέρα στη Ρώμη, στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το προσφυγικό.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η προσφυγική κρίση και η ραγδαία αύξηση των ροών εκατομμυρίων ανθρώπων από τις χώρες του πολέμου και της πείνας προς της Ευρώπη, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που σωστά έχει ανεβάσει το θέμα αυτό στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα και έχει θέσει ως πολιτική προτεραιότητα την αποτελεσματική αντιμετώπιση του .

Η διάσκεψη αυτή του ΠΟΥ – είπε - που επικεντρώνεται στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την ουσιαστική αποτίμηση της εμπειρίας των χωρών που εμπλέκονται σ’ αυτή την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Υποδοχή

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 80% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Το 70% από αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους είναι πρόσφυγες ( 62% από τη Συρία) , το 25% είναι παιδιά και το 16% είναι γυναίκες.

Το κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών έχει τροποποιηθεί το τελευταίο διάστημα και κυριαρχούν οι οικογένειες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι.

Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ζήτημα «υγειονομικής βόμβας» και μεταδιδομένων λοιμωδών νοσημάτων.

Υπάρχει, ωστόσο, ανάγκη προκαταρκτικού ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας ταλαιπωρημένων ανθρώπων με παθήσεις του γενικού πληθυσμού, έγκαιρης καταγραφής και διαχωρισμού όσων χρειάζονται ειδική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γρήγορης παραπομπής τους μέσω του ΕΚΑΒ στις δημόσιες δομές του ΕΣΥ της χώρας μας (νοσοκομεία, μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Κέντρα Υγείας).

Σχέδιο

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου επαρκούς υγειονομικής φροντίδας που θα περιλαμβάνει:

Την ενίσχυση με προσωπικό και φάρμακα - εμβόλια - υλικό πρώτης ανάγκης όλων των δημόσιων δομών στα νησιά του Αιγίου που αποτελούν πύλες εισόδου. 

Την κάλυψη σε 24ωρη βάση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας στην Αττική και των Προαναχωρησιακών Κέντρων.

Την προτυποποίηση των διαδικασιών άμεσης φροντίδας, την εφαρμογή πρωτοκόλλων καταγραφής ( κάρτα υγείας) και διαχείρισης των συνολικών προβλημάτων υγείας των προσφύγων – μεταναστών, την πιστοποίηση και το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων οργανώσεων και εθελοντών, την παροχή πληροφοριακού υλικού, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη διαπολιτισμική κουλτούρα και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ασθενών.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα