Θετική έκβαση είχε η νοσηλεία ενός 8χρονου παιδιού, το οποίο τραυματίστηκε βαρύτατα, όταν καθ οδόν προς την Ειδομένη συνεθλίβη από τους τροχούς λεωφορείου.

Λόγω της μεγάλης βαρύτητας και πολυπλοκότητας των κακώσεων, των εγχειρητικών δυσκολιών και της άριστης κατάληξης του, το περιστατικό είχε και άλλες προεκτάσεις: κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές, οι οποίες αναδεικνύονται και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Ο ασθενής νοσηλεύτηκε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκε σε σειρά μεγάλων και δύσκολων εγχειρήσεων από τους παιδοχειρουργούς Χρήστο Χάιδο και Αικατερίνη Τζαντζαρούδη.

Στα μεσοδιαστήματα των νοσηλειών του διέμενε σε δομές φιλοξενίας με συνδρομή της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Praxis”, η οποία προσέφερε επίσης βοήθεια με κοινωνικούς λειτουργούς και μεταφραστές.

Τα έξοδα νοσηλείας καλύφθηκαν από το δημόσιο, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου.

Ανακοίνωση

Με αφορμή αυτό το περιστατικό και τις πτυχές του και προκειμένου να αναδειχθούν αυτές στο πλαίσιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας της προσφυγικής κρίσης, συντάχθηκε επιστημονική ανακοίνωση.

Τίτλος της είναι “Paediatric Trauma Amid European Refugee Crisis” - C. Chaidos, Ai. Tzantzaroudi, E. Georgiou, E. Smaropoulos, G. Tsikopoulos Paediatric Surgery Dpt, Hippokration Hospital, Thessaloniki, Greece.

Η ανακοίνωση απεστάλη και έγινε αποδεκτή για παρουσίαση στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργών Παίδων (European Paediatric Surgeons’ Association) και θα λάβει χώρα τον προσεχή Ιούνιο στο Μιλάνο.

Πέραν της αύξησης του συνολικού αριθμού των κακώσεων που αντιμετωπίζονται από τα δημόσια νοσοκομεία, αντιμετωπίζονται πρωτόγνωροι τραυματισμοί και “ξεχασμένα” ατυχήματα για τη χώρα μας.

Αποκεφαλισμός

Έχει καταγραφεί ακόμα και περίπτωση αποκεφαλισμού! Αντιμετωπίζονται από απλές κακώσεις, χειρουργικές παθήσεις έως και βαρύτατα περιστατικά, όπως αυτό του εκτεταμένου ηλεκτρικού εγκαύματος στις σιδηροδρομικές γραμμές, το οποίο ακόμη και νοσηλεύεται.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το 2015 πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες διέσχισαν το ευρωπαϊκά σύνορα, με 200.00 από αυτούς να είναι παιδιά (Eurostat).

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέγραψε πάνω από 3.500 πνιγμούς στη Μεσόγειο. Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία συνεχίζει να εντείνεται, δημιούργησε νέα δεδομένα και στον τομέα των ατυχημάτων στα παιδιά.

ΔΗΜ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις