Tίποτα δεν είναι αυτονόητο, ακόμη και αν αυτό έχει ειπωθεί 3 φορές την τελευταία διετία- και παρεμπιπτόντως είναι υψίστης σημασίας για τους ασθενείς. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι τρεις φορές που η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογικής Ογκολογίας έχει αναγκαστεί να κάνει αίτημα για το αυτονόητο προς το κράτος, που είναι η δημιουργία «Κέντρου Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής Αιματολογίας και Ογκολογικών Νοσημάτων». Η τελευταία επιστολή της (10-10-2016) κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υγείας, στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, καθώς και στους Προέδρου του ΚΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ.

Στην επιστολή, αναφέρεται ότι η σύγχρονη διάγνωση, κατάταξη, θεραπεία και συνολική αντιμετώπιση των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, μυελοϋπερπλαστικά και απλαστικά σύνδρομα και κακοήθεις συμπαγείς όγκους, απαιτεί κυτταρογενετικό έλεγχο και έλεγχο με μεθόδους μοριακής βιολογίας των ασθενών. Η διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων είναι απαραίτητη, τόσο για διαγνωστικούς λόγους όσο και για την κατάταξη των παιδιών σε ομάδες κινδύνου, αλλά και για την ορθή θεραπευτική τους προσέγγιση. Για παράδειγμα, ο έλεγχος με ποσοτική PCR είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση των παιδιών με αιματολογικές κακοήθειες, τόσο για την εκτίμηση της πρόγνωσής τους, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και για την άμεση τροποποίηση της θεραπείας τους.

Σήμερα, λόγω έλλειψης οργανωμένων αντίστοιχων κέντρων στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, οι γιατροί είναι αναγκασμένοι ή να κάνουν κατακερματισμό του υλικού σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα αλλά και στο εξωτερικό ή να επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς ή και το δημόσιο για τη διενέργεια των εξετάσεων αυτών και να μην υπάρχει συντονισμένη δράση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογικής Ογκολογίας, είναι απαραίτητο και επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί σε κρατικό φορέα ένα υψηλού επιπέδου ερευνητικό κέντρο κυτταρογενετικής και μοριακής βιολογίας για κακοήθη νοσήματα παιδιών και εφήβων. Εάν αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό πρέπει να στελεχωθεί κατάλληλα το υπάρχον Κέντρο στο Πανεπιστήμιο για να μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο κύκλο εργασιών.

Έτσι μπορεί να επιτευχθεί:

1. Επιλογή των κατάλληλων μεθόδων, ελέγχων και τεχνικών

2. Ποιοτικός έλεγχος

3. Οικονομία Κλίμακας

4. Διευκόλυνση των ασθενών

5. Προοπτική εξέλιξης και προσαρμογής στα νεότερα δεδομένα και τις απαιτήσεις των διεθνών πρωτοκόλλων θεραπείας στα οποία πρέπει η Ελλάδα να συμμετέχει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χειρουργήθηκε στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη
Πώς θα προλάβουμε την υπέρταση
Πώς να ξεκινήσω να ακολουθώ μεσογειακή διατροφή