Σοβαρές αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς προκαλεί η απόφαση Δήμων της χώρας να λειτουργήσουν κοινωνικά φαρμακεία.

Η διαδικασία θεωρείται παράνομη από την νομική υπηρεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία κατακλύζεται από αναφορές τοπικών Συλλόγων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Συλλόγου Ημαθίας, ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ Ηλίας Δημητρέλλος αναφέρει ορισμένοι Δήμοι έχουν εξαγγείλει την ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία δημοτικών κοινωνικών φαρμακείων, σε συνεργασία και με πόρους των οικείων Περιφερειών.

Ο κ. Δημητρέλλος εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι ενέργειες αυτές είναι συμβατές με το ισχύον νομικό καθεστώς:

«Δεν υφίσταται θεσμοθετημένο, καθορισμένο και σαφές πλαίσιο σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία, το οποίο να ορίζει την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων εν γένει…», αναφέρει.

Επικαλούμενος μία σειρά πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων με τις οποίες παρέχεται δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους, ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ αναρωτιέται για ποιόν λόγο να ιδρυθούν κοινωνικά φαρμακεία από Δήμους ή άλλους φορείς.

Για τον λόγο αυτό, ο ΠΦΣ έχει ζητήσει από τον υπουργό Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) την κατάργηση των κοινωνικών φαρμακείων, τα οποία προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες κατά την περίοδο της κρίσης.

Επαγγελματικά

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρέλλο, υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των κοινωνικών φαρμακείων, τα οποία έδωσαν εθελοντικά λύσεις, με τα υπό ίδρυση δημοτικά, τα οποία θα λειτουργούν «επαγγελματικά».

Εκφράζει ανησυχίες και για τη Δημόσια Υγεία, εκτιμώντας πως θα υπάρξει ενδεχομένως ανέλεγκτη χορήγηση, προμήθεια και αποθήκευση φαρμάκων και ναρκωτικών.

Ο νομικός σύμβουλος αφήνει και αιχμές για τους φαρμακοποιούς οι οποίοι θα δεχτούν να στελεχώσουν τα κοινωνικά φαρμακεία, επισημαίνοντας πως δεν μπορούν να αποτελούν μέλη των τοπικών Συλλόγων...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]