Του Δημήτρη Καραγιώργου

Το ‘μίτο της Αριάδνης’, στην υπόθεση των αναβολικών, επιχειρούν να ξετυλίξουν ο αρχές. Μέχρι στιγμής, οι έλεγχοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), έχουν εντοπίσει σε φαρμακείο του Κολωνού 870 κάψουλες, οι οποίες περιέχουν μία λευκή σκόνη.

Η σκόνη βρίσκεται ήδη στα εργαστήρια του Οργανισμού, προκειμένου να εξακριβωθεί περί τίνος πρόκειται. Παράλληλα, έλεγχοι γίνονται και σε γυμναστήρια της Αθήνας και άλλης πόλης της Ελλάδας, προκειμένου να ανακαλυφθούν απαγορευμένα σκευάσματα.

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν, ωστόσο, για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, με δεδομένο ότι έχουν περάσει αρκετές μέρες από την αποκάλυψη του σκανδάλου, ενώ τα ονόματα των εμπλεκομένων κυκλοφορούν ευρέως τα τελευταία 24ωρα.

Σε σημερινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, γίνεται λόγος για μάστιγα παράνομης διακίνησης των συμπληρωμάτων διατροφής από διάφορα ινστιτούτα και το διαδίκτυο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο συνολικό διακινούμενο τζίρο των φαρμακείων, τα συμπληρώματα αποτελούν μόνο το 5% . Δηλαδή, η όλη διακίνηση είναι παράνομη και εκτός των φαρμακείων. Αυτά που νομίμως διακινούνται από τα φαρμακεία , υπόκεινται σε αυστηρή νομοθεσία παρόμοια με εκείνη των ναρκωτικών, ενώ οι έλεγχοι είναι συχνοί και αυστηροί.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που εκπροσωπεί τους 11.000 φαρμακοποιούς της χώρας ,ζητάει την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων.

Εάν αποδεδειγμένα υπάρξουν φαρμακοποιοί που εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση ο ΠΦΣ θα ζητήσει την παραδειγματική τους τιμωρία.

‘Καραβιές’ από την Κίνα

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκαρίων, κ. Ευριπίδης Αδάμου, περίπου 11.000.000 συσκευασίες…άγνωστης προελεύσεως με συμπληρώματα διατροφής διακινούνται τον χρόνο στην χώρα μας.

Η πλειονότητα των σκευασμάτων αυτών προέρχονται από την Κίνα και διακινούνται ανεξέλεγκτα εκτός των φαρμακείων.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο ντόπινγκ, το οποίο έχει ξεσπάσει στη χώρα μας, ο κ. Αδάμου τονίζει ότι ο καταναλωτής – και ακόμη περισσότερο η πολιτεία – θα πρέπει να προμηθεύεται οποιοδήποτε σκεύασμα μέσω των νομίμων οδών που παρέχουν και ασφάλεια για τους λήπτες των ουσιών αυτών.

‘Ο πολίτης είναι εξασφαλισμένος μόνο για ότι αγοράζει από τα φαρμακεία, που προμηθεύονται φάρμακα και συμπληρώματα από τις φαρμακαποθήκες’, σχολιάζει ο κ. Αδάμου, αναφέροντας ότι αυτός είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος.

Η ασυδοσία που επικρατεί στον χώρο των συμπληρωμάτων αποδεικνύεται από την έλλειψη τάξης και την αδιαφάνεια που υπάρχει στην διακίνηση βιταμινών. Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημα στοιχεία η κατανάλωση για το 2002 ανήλθε σε 7.500.000 κουτιά, τζίρος 22,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2003 έφτασε τα 7.350.000 κουτιά και αξία 27,5 εκατομμύρια, ενώ το 2004 διακινήθηκαν 7.400.000 κουτιά, συνολικής αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σημαντικός ρόλος των ελληνικών φαρμακαποθηκών στον ομαλό και αξιόπιστο τρόπο διακίνησης φαίνεται να αναγνωρίζεται και από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πρόσφατη απόφαση του ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, δικαιώνεται η προσφυγή που έκαναν ιδιοκτήτες ελληνικών φαρμακαποθηκών σε βάρος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία είχε αρνηθεί να τους προμηθεύσει με φάρμακα για ‘παράλληλες’ εξαγωγές.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο Γενικός Εισαγγελέας επισημαίνει ότι ‘…η άρνηση μιας επιχειρήσεως µε δεσπόζουσα θέση (φαρμακευτική εταιρεία) να ικανοποιήσει πλήρως τις παραγγελίες που της απευθύνουν οι χονδρέμποροι φαρμάκων, η οποία οφείλεται στην πρόθεσή της να περιορίσει τις εξαγωγές τους και τη ζημία που της προκαλεί το παράλληλο εμπόριο, αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά…’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!