Σε απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού και κάλυψης των οδοιπορικών σε όσους κάνουν αιμοκάθαρση και σε άλλους χρόνιους ασθενείς που μετακινούνται για τη θεραπεία τους, προχωρεί από την 1η Οκτωβρίου ο ΕΟΠΥΥ.

Οι περίπου 10.000 ασφαλισμένοι που αφορά το μέτρο δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν σειρά δικαιολογητικών, όπως βεβαιώσεις χιλιομετρικής απόστασης και εισιτήρια.

Το κόστος μετακίνησης θα υπολογίζεται αυτόματα, χάρη σε μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, που βασίζεται στην αναβαθμισμένη ψηφιακή υποδομή του Οργανισμού.

Η εφαρμογή περιλαμβάνεται στον “ασφαλιστικό φάκελο” του ασθενούς και θα λειτουργεί ως εξής:

Για όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή χρόνια θεραπεία σε ιδιωτική μονάδα, τα στοιχεία θεραπείας του ασθενούς θα περνούν στο σύστημα οι υπεύθυνοι της μονάδας.

Με δεδομένο ότι η διεύθυνση κατοικίας του ασφαλισμένου και του ιδιωτικού κέντρου είναι καταχωρημένες στο σύστημα, θα γίνεται αυτόματη εκτίμηση του κόστους μετακίνησης αμέσως όταν υποβληθούν τα στοιχεία της εκάστοτε θεραπείας.

Σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΠΥΥ, τα στοιχεία κάθε συνεδρίας θα καταχωρεί στον “ασφαλιστικό φάκελο” του ασθενούς προσωπικό των ιδιωτικών κέντρων ή κλινικών.

Νοσοκομεία

Όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία σε δημόσιο νοσοκομείο, θα μπαίνουν οι ίδιοι στον “ασφαλιστικό φάκελο” που έχουν στον ΕΟΠΥΥ και θα καταχωρούν τα στοιχεία μετακίνησης, ώστε να υπολογιστούν τα οδοιπορικά.

Η απλοποιημένη αυτή μέθοδος διευκολύνει χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι πρέπει σήμερα να συλλέγουν εισιτήρια και παραστατικά μετακίνησης, προκειμένου να πάρουν τα οδοιπορικά τους.

Το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο στις καλοκαιρινές διακοπές, όταν οι ασθενείς ήταν υποχρεωμένοι να αναζητούν βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης από τον Δήμο στον οποίο βρισκόταν το μέρος των διακοπών τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;