Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για επικίνδυνα ή άγνωστου περιεχομένου προϊόντα για την υγεία που κυκλοφορούν μέσω του Διαδικτύου.

Οι ειδικοί του Οργανισμού καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση του προϊόντος “Macsy bien – etre”, το οποίο παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά περιέχει τη δραστική ουσία ταδαλαφίλη, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου που έγιναν από τις αρχές του Βελγίου.

Η ταδαλαφίλη χορηγείται για τη στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να είναι επικίνδυνη για όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, καθώς συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ανήκει σε μία ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5. Δρα, βοηθώντας στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων του πέους, επιτρέποντας τη ροή αίματος μέσα στο πέος. Ως αποτέλεσμα είναι η βελτιωμένη λειτουργία της στύσης.

Η ταδαλαφίλη δεν δρα εάν δεν υπάρχει σεξουαλική διέγερση και δεν βοηθά εάν δεν υπάρχει δυσλειτουργία στύσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, τo προϊόν δεν αποκλείεται να έχει διατεθεί και στην Ελλάδα, ειδικά μέσω Διαδικτύου. Κατά τη χρήση του – σημειώνουν – ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, όπως το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Επισήμανση

Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχαν απευθυνθεί πρόσφατα από τον Οργανισμό και για το προϊόν “Natur caps”, το οποίο προορίζεται για τη στυτική δυσλειτουργία.

Από τους εργαστηριακούς ελέγχους βρέθηκε πως περιέχει τις δραστικές ουσίες “Sildenafil, Tadalafil” oι οποίες ανήκουν στη κατηγορία ουσιών με φαρμακευτική δράση χωρίς να αναγράφονται αυτές στην επισήμανση της συσκευασίας.

Επιπλέον, το προϊόν αυτό παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής με φυτικές πρώτες ύλες.

Ακοή

Από τον ΕΟΦ καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση οι καταναλωτές και για ένα άλλο προϊόν. Πρόκειται για το “Biostenix sensi oil, ear cleaning oil”, το οποίο διατίθεται, επίσης, μέσω του Διαδικτύου.

Περιέχεται σε φιαλίδιο, καφέ, σκούρου χρώματος ή και άχρωμο, χωρητικότητας 15 mL, με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής.

Οι ειδικοί του Οργανισμού τονίζουν πως δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας παρασκευαστή ή και διανομέα του προϊόντος.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας