Σε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο άτμισμα, με κεντρικό μήνυμα «ο ατμός δεν είναι καπνός» προχωρά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος. Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας των μη νικοτινούχων υγρών επαναπλήρωσης, καθώς θεωρεί ότι παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην ΕΕ, δεν δικαιολογείται για λόγους δημόσιας υγείας και ανάλογη απαγόρευση δεν προβλέπεται στους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ ούτε μπορεί να προβλεφθεί από τις εθνικές αρχές. 

Τέλος, σε μία κίνηση συμβολικής αξίας, ο Σύνδεσμος άλλαξε την θεσμική του επωνυμία από  Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου σε Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, για να υπογραμμιστεί η αναγκαία για τη ενημέρωση των καταναλωτών, διάκριση των προϊόντων ατμίσματος από τα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα. 

Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική πολιτεία για το άτμισμα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε σήμερα. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε ότι στην χώρα με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη - με το 35 % των ανδρών και το 20% των γυναικών να καπνίζουν-  όπου θρηνούμε ετησίως 15.000 θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα, η  ελληνική πολιτεία επί της ουσίας διώκει το άτμισμα, την επιλογή δηλαδή 400,000 ατμιστών να μειώσουν την βλάβη που τους προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία τους.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε στην τελευταία έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, όπου υπολογίζεται ότι το κόστος του καπνίσματος, στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα της χώρας αγγίζει το 8% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης.

Στην ίδια έρευνα, εάν προστεθεί στο υγειονομικό κόστος η ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, με την απώλεια ζωών και ωρών εργασίας, τότε αφαιρεί κάθε έτος και 2% από το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Απέναντι σε αυτή τη διαρκή υγειονομική κρίση, θα περίμενε κανείς από μία οργανωμένη πολιτεία, να έχει αναγάγει τον αντικαπνιστικό αγώνα, σε εθνική προτεραιότητα, τόνισε ο ίδιος. 

Θα περίμενε κανείς να υπάρχει συνεχής και όχι αποσπασματική προσπάθεια για την καλλιέργεια αντικαπνιστικής συνείδησης από τα πρώτα σχολικά βήματα, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Αντί αυτού, κατά τον ίδιο, εφαρμόζεται το πλέον αναχρονιστικό, αυστηρό και παράλογο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη, για το άτμισμα, με την: 

·        Απουσία σοβαρής διαβούλευσης για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας, 

·        Oλοκληρωτική απαγόρευση κάθε μορφής ενημέρωσης των πολιτών για το άτμισμα, 

·        Απαγόρευση ατμίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, 

·        Φορολογική εξίσωση των προϊόντων ατμίσματος με τα παραδοσιακά και νέα καπνικά προϊόντα

·        Και την πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας μη – νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης, με σχετική εγκύκλιο.  

Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ ολοκληρώνοντας τόνισε ότι: 

 

·        To άτμισμα δεν μπορεί εξισωθεί με το κάπνισμα και τα νέα προϊόντα καπνού, γιατί το άτμισμα μειώνει την βλάβη που προκαλεί ο καπνός κατά 95%, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, 

·        Το άτμισμα δεν προκαλεί επικίνδυνες μεταβολές στο αναπνευστικό σύστημα για τους παθητικούς ατμιστές όπως κάνει το κάπνισμα για τους παθητικούς καπνιστές,  γεγονός που πιστοποιείται από την πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη από τον Καπνό,

·        Υπάρχουν προηγμένες υγειονομικά χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, όπου επιτρέπεται με προϋποθέσεις η ενημέρωση και το άτμισμα στους δημόσιους χώρους.

- Η φορολογική εξίσωση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων με τους πολυεθνικούς κολοσσούς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις ελληνικές επιχειρήσεις ατμίσματος σε εξόντωση με την απώλεια 10,000 θέσεων εργασίας. Ανέφερε δε το παράδειγμα της Ιταλίας, που την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε μείωση φόρου 80% στα νικοτινούχα και 90% στα μη νικοτινούχα υγρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο