Την παρουσία σχολικών νοσηλευτών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς όπου φοιτούν παιδιά  με Σακχαρώδη Διαβήτη ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ενώ σχετική επιστολή με το αίτημα αυτό προώθησε και στον Υπουργό Εσωτερικών  κ. Αλέξανδρο Χαρίτση.

Πρόσφατη έρευνα η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από 22 χώρες της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι τα νέα διαγνωσμένα περιστατικά Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,4% στην Ευρώπη, κατά την τελευταία 25ετία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, πως αν η τάση αυτή συνεχισθεί, τότε σε 20 χρόνια τα περιστατικά θα έχουν διπλασιασθεί.

Παρόλο που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει παρατηρηθεί και στη χώρα μας ανάλογη αύξηση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα παιδιά να εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει η ανάλογη μέριμνα από την Πολιτεία για την προστασία αυτών των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, όπως γίνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο του 2015 μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στην επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία πάθηση που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «επιδημία» του σύγχρονου κόσμου, με τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν Διαβήτη να αυξάνονται συνεχώς.

«Η έλλειψη των σχολικών νοσηλευτών από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς δημιουργεί μία πληθώρα προβλημάτων, τόσο στην οικογένεια, όσο και στο ίδιο το παιδί που πάσχει. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο ένας εκ των δύο γονέων, προκειμένου το παιδί να εγγραφεί σε βρεφικό ή παιδικό σταθμό, να εγκαταλείπει την εργασία του για να μπορεί να προσέχει και να παρακολουθεί το παιδί τις ώρες που παραμένει στο βρεφικό ή παιδικό σταθμό, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένα ρατσιστικά περιστατικά στα οποία παιδιά δεν έγιναν δεκτά σε βρεφικούς ή παιδικούς σταθμούς, λόγω του Διαβήτη τους», τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Όπως αντιλαμβάνεστε, η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και μεγάλη αναστάτωση σε κάθε οικογένεια, που καλείται, πέρα από τη φροντίδα που απαιτεί καθημερινά ο Διαβήτης του παιδιού της και η διαχείρισή του, να καλύψει και τα κενά που υπάρχουν στο σχολικό περιβάλλον.

Γνωρίζοντας τις κοινωνικές ευαισθησίες σας, ελπίζουμε να εξετάσετε άμεσα το θέμα και να εκδοθεί σύντομα σχετική νομοθετική ρύθμιση, όπου σε συνεργασία του Υπουργείου με τον εκάστοτε Δήμο ή Περιφέρεια να υπάρχει μέριμνα για τα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, προκειμένου να φοιτούν με ασφάλεια στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά