Ψυχρολουσία περίμενε την Πέμπτη τους υπό απόλυση γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Υγείας, το προεδρείο του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής (ΣΕΥΠ) βρέθηκε αντιμέτωπο με έναν ανυποχώρητο Ανδρέα Ξανθό.

Περίπου 3.000 γιατροί είχαν κληθεί το 2014 να επιλέξουν μεταξύ ιδιωτικού ιατρείου και ΠΕΔΥ. Οι 1.400 είχαν κλείσει τα ιατρεία και ενταχθεί στο ΕΣΥ, αλλά περίπου 700 προσέφυγαν στα δικαστήρια, από τα οποία δικαιώθηκαν και παρέμειναν με ασφαλιστικά μέτρα.

Οι 700 καλούνται, τώρα, εκ νέου να επιλέξουν και μάλιστα με δυσμενείς όρους, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που τούς ζητείται να υπογράψουν.

Όπως προκύπτει από το παρακάτω έγγραφο, καλούνται να δηλώσουν πως παραιτούνται από όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους και πως δεν πρόκειται να τα διεκδικήσουν στο εξής!

Συγκέντρωση

Ο ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής πραγματοποίησε το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, με αίτημα να δοθεί νέα παράταση στο σημερινό εργασιακό καθεστώς, που τους επιτρέπει να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (πρώην ΠΕΔΥ, νυν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου).

Έπειτα από μεταβατική περίοδο, η οποία κλείνει στο τέλος του 2018, το υπουργείο Υγείας νομοθέτησε τη δυνατότητα πλήρους ένταξης τους στο ΕΣΥ, με ενιαία εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με την προϋπόθεση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για “απόλυση”, αλλά ο υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά πως “από την 1η Ιανουαρίου 2019 δεν απολύονται γιατροί από το ΕΣΥ, αλλά λήγει ένα ιδιαίτερα απλόχερο μεταβατικό διάστημα τεσσάρων ετών”...

“Δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται ως 'απόλυση' η επιλογή κάποιων γιατρών να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ”, είπε ο κ. Ξανθός, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε όσους δεν θέλουν να κλείσουν το ιατρείο τους.

Περιθώρια

“Το υπουργείο εξάντλησε όλα τα περιθώρια νομοθέτησης ευνοϊκών ρυθμίσεων που δημιουργούν κίνητρα παραμονής στο δημόσιο Σύστημα Υγείας", υπογράμμισε ο κ. Ξανθος, για να σημειώσει

"Έχουμε ήδη προβλέψει τη δυνατότητα για τους γιατρούς που έχουν νοσοκομειακές ειδικότητες να έχουν ενεργό συμμετοχή στην πρωινή και απογευματινή λειτουργία, αλλά και στην εφημερία των όμορων νοσοκομείων”.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που κλείνει οριστικά είναι ένα στρεβλό, ξεπερασμένο και τελικά αναποτελεσματικό σύστημα. Επεσήμανε ότι η δημόσια περίθαλψη θέλει γιατρούς αφοσιωμένους στο ΕΣΥ και απερίσπαστους στη διαρκή προσπάθεια για την καθολική, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

“Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά έχει και την υποχρέωση να διασφαλίσει περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους, χωρίς διακρίσεις”, τόνισε ο υπουργός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας