Τον απόλυτο αιφνιδιασμό έχει προκαλέσει στο σύστημα Υγείας η έξαρση της γρίπης.

Η δραστηριότητα του ιού εντείνεται σημαντικά τις τελευταίες μέρες, αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες και τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Όλα αυτά, την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στο κόκκινο για τη γρίπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC).

Παρά τη διενέργεια 2,1 εκατομμυρίων αντιγριπικών εμβολιασμών, σημαντικό μέρος των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου παραμένει χωρίς προστασία.

Η έκτακτη εισαγωγή επιπλέον 50.000 εμβολίων δεν αναμένεται να βελτιώσει δραματικά την εικόνα. Ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με το σύνολο των μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ το εμβόλιο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες για να δώσει πλήρη προστασία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως, από τους 112 ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μόλις οι 20 είχαν εμβολιαστεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κάθε μέρα που περνάει, χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στους γιατρούς με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και το 8% των επισκέψεων αφορά ασθενείς με “γριπώδη συνδρομή”.

Ηλικίες

Στο στόχαστρο του ιού φαίνεται πως βρίσκονται κυρίως οι άνδρες και άτομα πάνω από την ηλικία των 60 ετών. Η μέση ηλικία των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ ήταν 63,1 έτη, ενώ η μέση ηλικία των 18 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης ήταν 65,1 έτη.

Η υψηλή ζήτηση υποχρεώνει τα νοσοκομεία να σηκώσουν τεράστιο βάρος. Τα ράντζα είναι συνηθισμένη εικόνα στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τις 150 κλειστές θέσεις σε ΜΕΘ, εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού. Για να λειτουργήσουν, απαιτείται η πρόσληψη 600 νοσηλευτών και 100 γιατρών.

Η ανεπάρκεια θέσεων νοσηλείας σε ΜΕΘ, υποχρεώνει τους υπεύθυνους των κλινικών να νοσηλεύουν σε κοινούς θαλάμους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι θα έπρεπε να βρίσκονται στην εντατική.

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κάνει λόγο για 60 ασθενείς που περιμένουν καθημερινά να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και από αυτούς βρίσκουν κρεβάτι μόλις οι πέντε!

Διαστάσεις

Το πρόβλημα πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο, αναμένεται κορύφωση της επιδημίας της γρίπης. Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του επειδή το υπουργείο Υγείας δεν μερίμνησε να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

Έχει, μάλιστα, καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των μονάδων, που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

“Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, η αναμενόμενη επιδημία της γρίπης, βρίσκει ανέτοιμο το υγειονομικό σύστημα της χώρα μας”, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, για να σημειώσει:

“Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας είχε αποτέλεσμα, η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια ,θλιβερό ρεκόρ, στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ