Από το υπουργείο Εργασίας ήρθε το πλήγμα που περίμεναν τον τελευταίο καιρό οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εργασίας και Υγείας, αναφέρθηκε πως ο κλάδος οφείλει στο Δημόσιο υποχρεωτικές εκπτώσεις ύψους 241 εκατομμυρίων ευρώ, αναδρομικά από την περίοδο 2006 – 2010.

Η ανακοίνωση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά, η οποία περίμενε κάποια αντίμετρα, έπειτα από τη σχετικά ευνοϊκή νέα διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων που θεσμοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να αποτυπωθεί στο υπό έκδοση δελτίο τιμών.

Το βέβαιο είναι πως δεν περίμενε το συγκεκριμένο, για το οποίο οι φορείς του κλάδου θα ενημερωθούν σύντομα από το υπουργείο Υγείας. Στο μεταξύ, οι νομικές τους υπηρεσίες το διερευνούν διεξοδικά.

Η αλήθεια είναι πως το κλίμα χαλάει απότομα, καθώς εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει να εξοικειώνονται θετικά με τις νέες διατάξεις περί τιμολόγησης των φαρμάκων:

Αν και διαμαρτύρονται για μειώσεις τιμών στα γενόσημα, οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την παρουσία τους στην αγορά, χάρη σε μία σειρά από διατάξεις του ψηφισθέντος νομοσχεδίου.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία, στην περίπτωση που κάνουν οικειοθελώς έκπτωση 10% στο γενόσημο,- θα λαμβάνουν το 75%, αντί για το 65% της τιμής του off – patent φαρμάκου.

Πολλά θετικά σημεία έχουν εντοπίσει στον νέο νόμο και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαπιστώνουν πως – χάρη στον νέο υπολογισμό – μειώνονται οι πιθανότητες λαθών που μαστίζουν έως σήμερα τον κλάδο.

Ως προς τον τρόπο υπολογισμού της τιμής των πρωτοτύπων, εκτιμούν πως θα έρθουν “μία ή άλλη”, καθώς ό,τι χάσουν από ορισμένα καινοτόμα σκευάσματα, θα το αποσβέσουν από τα εκτός πατέντας (“off – patent”).

Οφειλές

Και ενώ τα κομπιουτεράκια είχαν πάρει φωτιά για τον υπολογισμό των αυξομειώσεων στις τιμές, ήρθε η ανακοίνωση των υπουργών (φωτογραφία πάνω), σύμφωνα με την οποία:

Για τα έτη 2006 – 2007, δεν εισπράχθηκαν ποσά από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τυπικούς λόγους, έπειτα από προσφυγή των εταιρειών.

Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της συγκεκριμένες περιόδου ανέρχονται σε 134,4 εκατομμύρια ευρώ.

Για την περίοδο 2009 – 2010, διαπιστώθηκε πως, αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νέα ΚΥΑ, ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις