Τριτοκοσμική εικόνα παρουσιάζει, σε πολλές περιπτώσεις, το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Καρκινοπαθείς καλούνται να περιμένουν επί μήνες, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, ενώ κλείνουν χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη περίπτωση, η οποία καταγγέλθηκε στο Iatronet: καρκινοπαθής 40 ετών, με μεταστάσεις σε δύο σημεία, μεταξύ των οποίων και στα οστά, χρειάστηκε ακτινοθεραπεία.

Για προφανείς λόγους (οικονομικούς), η οικογένειά του απευθύνθηκε σε μία σειρά από δημόσια νοσοκομεία, από τα οποία λάμβανε την απάντηση πως έπρεπε να περιμένει περισσότερο από έναν μήνα.

Οι άνθρωποι τόνισαν πως ο ασθενής κινδυνεύει να υποστεί κατάγματα στα πόδια και να μείνει στο κρεβάτι, εάν δεν κάνει έγκαιρα τη θεραπεία. Η απάντηση που λάμβαναν ήταν πως δεν μπορεί να γίνει κάτι και να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα...

Αυτό συνέβη, τελικά, σε βάρος των οικονομικών της οικογένειας. Η θεραπεία δεν μπορούσε να αναβληθεί, καθώς ο ασθενής εργάζεται και ένα ενδεχόμενο κάταγμα θα τον καθιστούσε μη ενεργό.

Στο μείζον θέμα της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών αναφέρθηκε την Τρίτη και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ):

“Παρά την ποιοτική επανάσταση που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο πεδίο, με την ανανέωση του εξοπλισμού για τις ακτινοθεραπείες χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, οι λίστες αναμονής των ογκολογικών ασθενών παραμένουν και ξεπερνούν τους τρεις μήνες, διότι δεν υπάρχει και το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία των σύγχρονων μηχανημάτων”.

Σύμφωνα με το προεδρείο του Συλλόγου, στην Ελλάδα λειτουργούν 48 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (31 κρατικά και 17 ιδιωτικά), ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20.

Το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί σημαντικά εάν το υπουργείο Υγείας, μεριμνούσε να ενταχθούν τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και το πρόβλημα θα είχε εξαλειφθεί εάν προσλαμβάνονταν μόλις 25 τεχνολόγοι σε όλη τη χώρα.

Προσωπικό

Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν περιορίζονται μόνο στις ελλείψεις εξοπλισμού. Οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού διαμορφώνουν μία εφιαλτική κατάσταση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Όπως καταγγέλλεται από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), παρατηρούνται μεγάλα κενά σε αναισθησιολόγους.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως η έλλειψη αναισθησιολόγου οδήγησε σε υπολειτουργία των χειρουργείων του Παίδων Πεντέλης.

Το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Από τους τέσσερις αναισθησιολόγους, βρίσκονται στο νοσοκομείο οι δύο.

Ο διευθυντής του Χειρουργικού τομέα με έγγραφό του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) υπογραμμίζει πως η λειτουργία του χειρουργικού τομέα “δεν είναι ασφαλής”.

Διακομίζονται

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όλα τα επείγοντα περιστατικά, τα χρήζοντα χειρουργείου, κατά τα πρωινά των ημερών Τρίτης – Τετάρτης - Παρασκευής (μη 24ωρη γενική εφημερία), θα διακομίζονται στα άλλα εφημερεύοντα Παιδιατρικά Νοσοκομεία,

Για τα τακτικά χειρουργεία, υπάρχει μειωμένη λίστα, τόσο ως προς τον αριθμό χειρουργικών τραπεζιών, όσο και των περιστατικών κάθε τμήματος.

Όλα τα δρομολογημένα τακτικά περιστατικά προς χειρουργείο, που αναβάλλονται, θα ρυθμίζονται από το Γραφείο Προστασίας του Πολίτη.

Η 1η ΥΠΕ είχε δεσμευτεί ενώπιον του νοσοκομείου ότι θα καλυφθούν οι δύο κενές θέσεις αναισθησιολόγων, κάτι το οποίο δεν συνέβη...

Υποδομές

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα εργαστηριακά και απεικονιστικά τμήματα.

Το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου Άρτας λειτουργεί με δύο γιατρούς του ΕΣΥ, παρότι εφημερεύει κάθε μέρα.

Από τον Ιούνιο του 2018, το νοσοκομείο έχει καινούριο αξονικό τομογράφο, ο οποίος αγοράστηκε με πόρους του νοσοκομείου, αλλά δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό για να λειτουργήσει...

Δανεικό

Παρόμοια είναι η εικόνα στο νοσοκομείο Χαλκιδικής, όπου δρομολογούνται τα εγκαίνια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά με δανεικό προσωπικό από εξίσου νευραλγικές κλινικές.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τμήματα όπως το χειρουργείο – αναισθησιολογικό, παθολογική, καρδιολογική και εξωτερικά ιατρεία – επείγοντα θα χάσουν μέρος του προσωπικού τους, χωρίς αυτό να αναπληρωθεί.

Στο νοσοκομείο Γουμένισσας, η μοναδική παιδίατρος μετακινείται για εφημερίες στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όποτε κριθεί απαραίτητο από τη διοίκηση...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα 30 δισ. ευρώ η εξοικονόμηση της Ευρώπης από τη χρήση των βιο-ομοειδών
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]