Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προωθεί παρεμβάσεις ενίσχυσης της λειτουργίας των φαρμακείων του, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών. Αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, στην ενεργοποίηση του συστήματος προγραμματισμένων ραντεβού, αλλά και στη μεταστέγαση κάποιων φαρμακείων, τα οποία δεν διαθέτουν την υποδομή να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από ασθενείς για πολύωρες αναμονές. Παράλληλα, προβλέπεται να λειτουργήσουν φαρμακεία σε επίπεδο πρωτεύουσας νομών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών και προετοιμάζεται η νέα δομή λειτουργίας με την υπηρεσία αποστολής φαρμάκων κατ' οίκων.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αποτελούν δομές χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους, χωρίς συμμετοχή σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις.

«Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων του Οργανισμού. Ήδη έχει αποφασιστεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και προωθείται η μεταφορά-επέκταση σε καλύτερο χώρο σε τρία φαρμακεία της Αττικής, και συγκεκριμένα της Ομόνοιας, του Γκύζη και της Καλλιθέας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προέδρου ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος.

 «Παράλληλα», προσθέτει, «αναμένεται άμεσα η ενεργοποίηση του συστήματος προγραμματισμένων ραντεβού, ώστε να μηδενιστεί η αναμονή των δικαιούχων. Κύριο μέλημά μας είναι να συνεχίσουν οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακά που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Στα επτά έτη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχουν δημιουργηθεί 34 φαρμακεία, (2 νέα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ άνοιξαν το 2018), ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους -κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες- σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν σε μηνιαία βάση περισσότερους από 80.000 ασφαλισμένους και 4.500 ανασφάλιστους. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα αυτά, υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού. 

Πηγές:
ΑΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]