Αντιμέτωπο με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία βρίσκεται το υπουργείο υγείας εξαιτίας της ακυρότητας στην οποία υπέπεσε, μη κοινοποιώντας - πριν την ψήφιση- για 3μηνη διαβούλευση στην Κομισιόν το περιεχόμενο του νόμου 4600/2019 που αφορά μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για το άτμισμα. Την ίδια στιγμή, η προσφυγή του ΣΕΕΠΑ (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος )ενώπιον του ΣτΕ, που είχε ημερομηνία συζήτησης 16 Απριλίου αναβλήθηκε, αφού το Υπουργείο Υγείας δεν προσήλθε και επεδίωξε αναβολή. Η νέα ημερομηνία συζήτησης έχει προσδιοριστεί για τις 16 Ιουνίου 2019. Η προσφυγή αφορούσε την Εγκύκλιο του Yπουργείου Υγείας και την Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (που παρήχθη από την 1η), μέρος της οποίας με το νόμο 4600, θεραπεύτηκε αφού επετράπη η κυκλοφορία των μη νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης. Ωστόσο, παραμένουν τα θέματα εμποδίων στο ελεύθερο εμπόριο, της άνισης μεταχείρισης ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας, με το νόμο 4600/2019, στα άρθρα 96 και 97, ψήφισε μία σειρά από ρυθμίσεις για το άτμισμα. Εντούτοις, πέρα από τη νόμιμη επανακυκλοφορία των υγρών αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη (τα οποία απαγόρευσε με Εγκύκλιό του από το Μάη του 2018), τα υπόλοιπα που εμπεριέχονται είναι στρεβλά.

Παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν αποκλειστικά ότι το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει στις απαγορευτικές διατάξεις δημόσιας χρήσης, εξίσου το κάπνισμα με όλα τα υποκατάστατα όπως ο θερμαινόμενος καπνός, το άτμισμα με νικοτίνη και το άτμισμα χωρίς νικοτίνη, παρότι η επιστημονική κοινότητα με πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών έχει απαντήσει πως αφενός είναι λιγότερο επιβλαβή και αφετέρου δεν υπάρχει παθητική επίπτωση στο άτμισμα για τους γύρω. Με άλλα λόγια, σημειώνουν οι πηγές μας, το Υπουργείο επιβάλει απαγόρευση η οποία είναι καταχρηστική, παραπλανητική και εν τέλει επιζήμια για τη Δημόσια Υγεία αφού περνά το μήνυμα στους καπνιστές ότι «μην κόψετε το κάπνισμα, ίδια είναι και τα άλλα».

Παρότι ο νόμος υπερισχύει αυτοδίκαια της Εγκυκλίου, εντούτοις το Υπουργείο Υγείας, 1,5 μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ δεν έχει ακόμα άρει την Εγκύκλιο. Αυτό το γεγονός δημιουργεί απίστευτο πρόβλημα στην αγορά διότι στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας βασίζεται και μια άλλη Εγκύκλιος εκπορευόμενη από την ΑΑΔΕ (Σεπ 2018) η οποία ενημερώνει όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό (Τελωνεία, ΕΛΥΤ, Εφορία) για την απαγόρευση κυκλοφορίας των μη νικοτινούχων προϊόντων. Αποτέλεσμα είναι να γίνονται μετά τις 9 Μαρτίου 2019 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4600) έλεγχοι σε επιχειρήσεις και οι ελεγκτές να έχουν την Εγκύκλιο που πλέον δεν ισχύει, ως σημείο αναφοράς. Και όλο αυτό το πρόβλημα να προκαλείται λόγω της ολιγωρίας του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει την Εγκύκλιό του αμέσως μετά την ενεργοποίηση του νόμου.

Όπως λένε, το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί άμεσα στη διοργάνωση συστηματικής συζήτησης αναφορικά με τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό (Tobacco Harm Reduction), ώστε να ανακουφίσει από τη βλάβη υγείας τους καπνιστές στην Ελλάδα, συστήνοντας εναλλακτικά μέσα που θα υποκαταστήσουν τη βλαβερή συνήθεια. Με τόλμη και αποφασιστικότητα, υποστηρίζουν επιχειρηματίες του κλάδου, πρέπει επιτέλους το Υπουργείο να ξεφύγει από την παρωχημένη αντίληψη της δεκαετίας του ‘90, να αναδείξει τα αποτελεσματικά εργαλεία που η τεχνολογία μας προσέφερε τα τελευταία χρόνια για την αντικατάσταση του καπνίσματος και να τα ενσωματώσει σε μια διευρυμένη Εθνική Στρατηγική ενάντια στο Κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ