Κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το αναδρομικό rebate στα φάρμακα κατά τα έτη 2006 έως και 2008 και για τη σχετική ρύθμιση των οφειλών που προκύπτουν.

Πρόκειται για ποσό 241 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά φαρμακευτικές επιχειρήσεις και δεν εισπράχθηκε την επίμαχη περίοδο, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τυπικούς λόγους, έπειτα από προσφυγή των εταιρειών.

Στην τροπολογία, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρονται τα εξής:

Εκκρεμεί από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ποσά που οφείλονται ως ποσοστιαία επιστροφή (rebate) επί της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης, που κατέβαλαν τα Ταμεία για την προμήθεια φαρμάκων των ασφαλισμένων τους.

Κρίνεται ως αναγκαία η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς δεν εφαρμόστηκε για τα έτη 2006, 2007 και 2008 η προϊσχύουσα ρύθμιση, με συνέπεια την επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος Υγείας για τα έτη αυτά, παρά την αρχική νομοθετική πρόβλεψη του μέτρου.

Με την πρώτη παράγραφο ορίζονται τα έτη στα οποία αναφέρεται η συγκεκριμένη διάταξη, το ύψος της ποσοστιαίας επιστροφής και οι δαπάνες τις οποίες αφορά.

Με τη δεύτερη παράγραφο παράγραφο, εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών να εκδώσουν Κοινή Απόφαση για τη διαδικασία παρακράτησης.

Η τρίτη παράγραφος αναθέτει τη διενέργεια καταλογισμού και είσπραξης της ποσοστιαίας επιστροφής, είτε απευθείας με την κατάθεση μετρητών στον ΕΟΠΥΥ είτε μέσω συμψηφισμού.

Με την τέταρτη παράγραφο, παρέχεται στις εταιρείες η δυνατότητα εξόφλησης με 120 δόσεις και με την πέμπτη θεσπίζεται γενική διάταξη περί εκχώρησης απαιτήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Στις εταιρείες, παρέχεται δυνατότητα ένταξης των παραπάνω ποσών στη διαδικασία ρύθμισης των 120 δόσεων από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Αγορά

Σημειώνεται πως η παραπάνω απαίτηση βρίσκει αντίθετες τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι υπεύθυνοι των οποίων εκτιμούν πως δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για την κυβερνητική παρέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα προχωρήσουν σε πληρωμές, αλλά σε νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Μιλώντας, πρόσφατα, στο Iatronet, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου τόνισει πως δεν υπάρχει καμία οφειλή: “Οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει τα χρήματα που έχουν καταλογιστεί ως rebate ή τα ποσά έχουν καταπέσει δικαστικά”.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ορισμένες επιχειρήσεις εμφανίζονται ικανοποιημένες από τη διατύπωση της τροπολογίας...

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση