Σε αποδρομή βρίσκεται ο δημόσιος τομέα της Υγείας, εξαιτίας των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης. Ο ιδιωτικός τομέας αξιοποιεί τα κενά, εμφανίζοντας αξιόλογα ποσοστά ανάπτυξης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία οργανώνει στις 9 αύριο το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κάνει λόγο για χάλι στην Υγεία, το οποίο δεν αντιστρέφεται επειδή κόβουν κορδέλες στα ντουβάρια: “Προσπαθούν από τους εξουθενωμένους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία, στην Πρόνοια και στο ΕΚΑΒ να επιτύχουν τα υπερπλεονάσματα για να μοιράζουν εκλογικά επιδόματα φτώχειας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας βρίσκονται στο 5,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και θα παραμείνουν καθηλωμένες έως το έτος 2022.

Θεωρεί υποκρισία το να μιλάει η κυβέρνηση για Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι στο 3,5% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος είναι 1%.

Ιδού πώς παρουσιάζεται από την Ομοσπονδία η σημερινή κατάσταση:

“Ο ιδιωτικός τομέας ανθεί, εκμεταλλευόμενος τις ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα κάνουν χρυσές δουλειές, καθώς 50 νοσοκομεία δεν διαθέτουν Αξονικό τομογράφο και το 60% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένος.

Το νοσοκομείο 'Αττικόν' δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο. Σε 100 Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, λόγω έλλειψης προσωπικού ή βλαβών.

Νοσοκομεία δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες γιατρών και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς καλούν ιδιώτες γιατρούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας και τους πληρώνουν από την τσέπη τους”...

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως νοσηλευόμενοι ασθενείς φέρνουν από το σπίτι τους φάρμακα, αναλώσιμα και χειρουργικά υλικά.

Την ίδια ώρα, οι υποδομές και ο εξοπλισμός φθείρονται, καθώς έχουν δέκα χρόνια να γίνουν επενδύσεις.

Οι ακτινοθεραπείες έχουν τρεις μήνες αναμονή, αν και δέκα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δώρισε στα δημόσια νοσοκομεία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μισθοί

Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, στην Πρόνοια και στο ΕΚΑΒ λαμβάνουν μισθούς πείνας, με τον νεοδιόριστο νοσηλευτή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης να λαμβάνει 640 ευρώ.

Δεν εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, παρότι 3.000 εργαζόμενοι πάσχουν από καρκίνο ή αυτοάνοσα νοσήματα εξαιτίας της εργασίας τους.

Από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού, του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μόνιμο προσωπικό στο υπουργείο Υγείας 79.535 άτομα και τον Δεκέμβριο 2018 το προσωπικό είναι 78.688. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν και άλλοι 1.000 υπάλληλοι.

Δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού τα έτη 2017, 2018, 2019, αν και αποχώρησαν 3.000 με συνταξιοδότηση. Οι 1.100 θέσεις που προκηρύχτηκαν πρόσφατα είναι προς αντικατάσταση του επικουρικού προσωπικου.

Με βάση το Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Υγείας, το προσωπικό των νοσοκομείων σήμερα είναι κατά 6.000 λιγότερο σε σχέση με το έτος 2014. Ενδεικτικό είναι πως τα νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο