Τη διενέργεια επαναληπτικών αρχαιρεσιών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) στις 22 Ιουνίου, ανακοίνωσε το μεταβατικό προεδρείο.

Η απόφαση ελήφθη στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, στο οποίο αποφασίστηκε ομόφωνα πως μεταβατικός πρόεδρος είναι ο προερχόμενος από την παράταξη της ΝΔ Αναστάσιος Βασιάδης. Η εκλογή έγινε κατόπιν άρνησης του Μιχάλη Βλασταράκου να αναλάβει τη θέση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι εκλογές που διενεργήθηκαν στις 3 Μαρτίου κηλιδώθηκαν από ανεπίτρεπτα φαινόμενα νοθείας, που προκάλεσαν τεκμηριωμένες καταγγελίες εκ μέρους ιατρών που συμμετείχαν σε αυτές.

Αυτό οδήγησε στη μη επικύρωσή τους από τον κατά νόμον εποπτεύοντα υπουργό Υγείας και την ανάθεση της εντολής στο Διοικητικό Συμβούλιο που διενέργησε τις εκλογές της 3ης Μαρτίου να διενεργήσει νέες εκλογές εντός δύο μηνών και να διαχειριστεί στο ενδιάμεσο διάστημα τα τρέχοντα ζητήματα του ΠΙΣ.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 17 Μαϊου, επισκέφθηκε τα γραφεία του ΠΙΣ κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Έπειτα από έλεγχο διαπίστωσε ότι εξαφανίστηκε το πρωτότυπο εκλογικό υλικό το οποίο έπρεπε να είχε αποσταλεί στον υπουργό Υγείας για την επικύρωση των εκλογών. Η έρευνα συνεχίζεται.

Όπως ανακοινώθηκε, το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διεκπεραιώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο ΠΙΣ σχετικά με τη χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος και τις εξετάσεις ειδικότητας, διαδικασίες που είχαν παρακωλυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Clawback

Τοποθετήθηκε, δε, σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα, εστιάζοντας σε δύο ζητήματα ιδιαίτερης βαρύτητας.

Στο ζήτημα του εξοντωτικού clawback των εργαστηριακών, του οποίου απαιτεί την ανάκληση και για το σκοπό αυτό θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που καταργεί το τεκμήριο αθωότητας των γιατρών σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για συγκεκριμένα αδικήματα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]