Σε διανομή των υποβαθμισμένων παροχών Υγείας σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.

Επί των ημερών της, η κρατική επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 860 εκατομμύρια ευρώ και προς τον ΕΟΠΥΥ κατά 414 εκατομμύρια ευρώ.

Το σύστημα Υγείας είναι σοβαρά πληγωμένο, καθώς υποδομές και προσωπικό είναι σε ανεπάρκεια.

Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, γραμματέας της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) και υποψήφιος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στην Περιφέρεια Αττικής (Κεντρικός Τομέας Αθηνών).

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, μία από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού ήταν η επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, την 1η Απριλίου 2015, όπου υποσχέθηκε 4.500 προσλήψεις στην Υγεία.

Τον Ιούνιο του 2017, υποσχέθηκε από τον ίδιο χώρο την πρόσληψη 9.000 ατόμων, εκ των οποίων 5.000 μόνιμοι. Την περασμένη εβδομάδα, υποσχέθηκε 2.500 προσλήψεις κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια...

Είχε, επίσης, κάνει λόγο για “επαναστατική μεταρρύθμιση” στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), λέγοντας πως θα λειτουργήσουν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) στο τέλος του 2017.

Από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και 2018, έχουν διοριστεί 1.800 που οι περισσότεροι δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία.

Πολλές ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων. Από αυτούς, 1.000 θα φύγουν στο τέλος του 2019.

Έτσι, παραμένουν κενές 7.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και 20.000 νοσηλευτών και μόνιμου προσωπικού. Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Ο κ. Σιώρας κάνει λόγο για “φανφάρες”, καθώς οι δημόσιες δομές Υγείας φέρουν βαθιές τις ουλές όλων των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Με τις κατακρεουργημένες επιχορηγήσεις – σημειώνει – η κυβέρνηση “φροντίζει” και τα 2,5 εκατομμύρια των ανασφαλίστων: “Δηλαδή, μοίρασε όπως κάνει και με τη φτώχεια τις ίδιες υποβαθμισμένες παροχές σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους”...

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας έχει καταντήσει μαρτύριο για τους αρρώστους. Δραματική ήταν και η ομιλία του ασθενούς από τη Σύρο: Η διοικήτρια του νοσοκομείου προσπάθησε να πείσει ασθενή, που χρειαζόταν άμεσα αξονική τομογραφία ότι η αναμονή μέχρι για 1,5 έως 2 μήνες δεν είναι υπερβολικός χρόνος!

Όσον αφορά τις εξαγγελίες για τις 239 ΤοΜΥ αποδείχτηκαν ...επαναστατικός βερμπαλισμός και ακατάσχετη κοροϊδία. Μόλις και μετά βίας λειτουργούν 110 ΤοΜΥ και με την υπολειτουργία των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας εξακολουθούν να φορτώνουν τα εξωτερικά ιατρεία τα νοσοκομεία και να γεμίζουν ράντζα οι διάδρομοί τους.

Την ίδια ώρα, ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες Υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και τέσσερις στους δέκα τη δαπάνη για φάρμακα.

Το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ.

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι άρρωστοι – ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι - πληρώνουν από την τσέπη τους 37% έως 40% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Μετά το 2012, και κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τη δημόσια δαπάνη Υγείας να μειώνεται από 11,3 δισ. ευρώ το 2012 σε 8,8 δισ. ευρώ το 2017.

Αυτές οι υψηλές πληρωμές απ’ τα λαϊκά νοικοκυριά κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες.

Μάλιστα οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας επιφύλαξαν διπλό χαράτσι για την Τρίτη Ηλικία στη χώρα μας: Τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν 7,3% των συνολικών δαπανών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρονών διαθέτουν το 13,4%!

Φάρμακα

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις πληρωμές των ασθενών για φάρμακα το 2018, που παρουσιάστηκαν στις 22 Απριλίου.

Οι ασθενείς πλήρωσαν απ’ την τσέπη τους 625 εκ. ευρώ συμμετοχή στα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης πλήρωσαν και 635 εκ. ευρώ για φάρμακα που θα μπορούσαν να τα γράψουν και να πληρώσουν μόνο τη συμμετοχή.

Προτίμησαν όμως να τα πληρώσουν εξ ολοκλήρου απ’ την τσέπη τους γιατί το 57% των φαρμάκων έχει τιμή μικρότερη των εφτά ευρώ. Έτσι δεν πήγαν στο γιατρό γλιτώνοντας την επίσκεψη.

Οι άρρωστοι πλήρωσαν ακόμα και άλλα 265 εκ. ευρώ για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και άλλα 115 εκ. ευρώ για τα φάρμακα της λεγόμενης αρνητικής λίστας, τα οποία συνταγογραφεί ο γιατρός αλλά τα πληρώνει ο άρρωστος 100%.

Δηλαδή το 2018 οι άρρωστοι πλήρωσαν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ για φάρμακα. Και ύστερα έρχεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και κομπορημονεί ότι μείωσε κατά 40 εκατομμύρια ευρώ την επιβάρυνση των ασθενών για φάρμακα!

Παραπέτασμα

Ενδιαφέρον έχουν οι πολιτικές αναφορές του κ. Σιώρα στις αριστερές προσεγγίσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού:

“Από τη Λευκάδα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Λευκαδίτη ΕΑΜίτη γιατρό Ξενοφώντα Γρηγόρη, που εκλέχτηκε και βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ.

Μίλησε με την ίδια ευκολία, όπως στις 9 Μαΐου 2019, ανήμερα της 74ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη μέρα που ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός κάρφωνε τη λόγχη στο τέρας του ναζισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνυπέγραψε στη Ρουμανία τη διακήρυξη - μνημείο αντικομμουνισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που γράφει: “Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα”...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα