Διαστάσεις παίρνει η απόφαση του υπουργού Υγείας να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Οι γιατροί κάνουν λόγο για εκτροπή, ενώ ανακοίνωση για το θέμα εκδόθηκε και από τη ΝΔ, με αναφορές σε μεθοδεύσεις και παρανομίες.

Το εκπεσόν διοικητικό συμβούλιο κατήγγειλε εισβολή και κατάληψη του ΠΙΣ από “φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές και συνοδοιπόρους τους”, τονίζοντας πως ο υπουργός Υγείας έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για πληθώρα παρανομιών.

Το μεταβατικό συμβούλιο – τονίζουν – εξελέγη χωρίς την πλειοψηφία που ορίζει το καταστατικό, αλλά με παρουσία μόλις έξι ατόμων και όχι τουλάχιστον οκτώ στους 15, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αναφέρουν πως οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές και οι συνεργοί τους αφαίρεσαν ακόμη και τους κλειδάριθμους των τραπεζών από τον υπεύθυνο του λογιστηρίου, ώστε να έχουν και τον έλεγχο των λογαριασμών του ΠΙΣ!

Στο θέμα παρενέβη και η ΝΔ, με τους τομεάρχες Υγείας να χαρακτηρίζουν παράνομη την ενέργεια του υπουργού Υγείας:

“Τώρα, η μεθόδευση εξελίσσεται κατά τρόπο πρωτοφανή στα χρονικά: Έξι από τα δεκαπέντε μέλη του προηγουμένου διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ συνεδρίασαν στο όνομα του υπουργού, χωρίς να διαθέτουν απαρτία και αφού αρχικώς εξέλεξαν νέο πρόεδρο στη θέση του παραιτηθέντος Μιχάλη Βλασταράκου, στη συνέχεια αποφάσισαν την προκήρυξη νέων εκλογών για διοικητικό συμβούλιο!

Η απόφαση αυτή είναι παράνομη και δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΠΙΣ. Ποτέ διοικητικό συμβούλιο ιατρικού συλλόγου δεν έχει λάβει χωρίς απαρτία απόφαση, ακόμα και για ήσσονος σημασίας θέματα. 
 
Είναι προφανές πως οι εν λόγω αποφάσεις δεν τυγχάνουν καμίας αναγνώρισης και δεν έχουν νομική ισχύ. Ο υπουργός Υγείας και οι πρόθυμοι σύμμαχοί του θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει σε νομικό, πολιτικό και ηθικό επίπεδο”.

ΙΣΑ

Στο θέμα παρενέβη και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να ανακαλέσει την απόφαση του για ακύρωση των εκλογών του ΠΙΣ.

Το προεδρείο του Συλλόγου εκφράζει την ανησυχία του, για τις εξελίξεις στον ΠΙΣ, ο οποίος παραμένει ακέφαλος, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη  συγκυρία, κατά την οποία, η φωνή του ιατρικού σώματος πρέπει να παραμείνει ισχυρή.

Ο ΙΣΑ  αναγνωρίζει μόνο το αιρετό διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία και απορρίπτει πρακτικές που αντιβαίνουν στην νομιμότητα.

Καλεί τους εμπλεκόμενους να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα και να σταματήσουν να προτάσσουν  παραταξιακά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες αλλά να δείξουν ομοψυχία και συσπείρωση απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι ασθενείς.

Αγωνιστικό

Σε αιχμηρή ανακοίνωση κατά των εξελίξεων στον ΠΙΣ προέβη και το προεδρείο του Αγωνιστικού Κινήματος γιατρών, το οποίο πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνει λόγο για αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση του υπουργείου υγείας, να ακυρώσει τις εκλογές της 3ης Μαρτίου και να διορίσει το παλαιό διοικητικό συμβούλιο και καταγγέλλει τη λήψη αποφάσεων με έξι παρόντα μέλη:

“Η παράταξη της δεξιάς - ΔΗΚΙ τραυμάτισε τη διαδικασία των εκλογών της 3ης Μαρτίου με την εσωτερική της αντιδημοκρατική συμπεριφορά και το υπουργείο υγείας την αποτέλειωσε, ως εκλογοδικείο”, αναφέρει χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

“Καλούμε τον υπουργό Υγείας να αναλογιστεί τις πολιτικές του ευθύνες, γιατί οι εντολοδόχοι του (οι 6) τον εκθέτουν και ηθικά, εκτός από πολιτικά. Έξι στους 15 δεν μπορούν να συνεδριάσουν, ούτε να εκλέξουν πρόεδρο, ούτε να προκηρύξουν εκλογές.

Αν ο υπουργός επιθυμεί να 'ηθικοποιήσει' τις εκλογές, θα έπραττε διαφορετικά. Θα σεβόταν το θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης. Δεν θα τον υποκαθιστούσε”.

Χίος

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου αναφέρονται τα εξής:

"Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ο Σύλλογος καταδικάζει απερίφραστα όλα τα τεκταινόμενα στον ΠΙΣ και όλους όσους ευθύνονται για αυτά.

Τα πρόσφατα γεγονότα καταλύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και υποβαθμίζουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου.

Ευελπιστούμε και αναμένουμε τα αρμόδια θεσμικά όργανα το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και την τάξη στον ΠΙΣ".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα