Όπου φτωχός και η μοίρα του, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος, σχετικά με τις πληρωμές των ελληνικών νοικοκυριών για υπηρεσίες Υγείας.

Με τα εισοδήματα να βρίσκονται στο ναδίρ, καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα για υπηρεσίες που είναι ανελαστικές και απολύτως αναγκαίες για τα μέλη τους. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των υπηρεσιών ανηφορίζουν, ξεπερνώντας, τον περασμένο Μάιο, τα επίπεδα του 2015...

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εξέλιξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρατίθεται πιο κάτω, οι τιμές στις υπηρεσίες Υγείας ήταν, τον περασμένο μήνα, αυξημένες κατά 0,51% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2015.

Η αύξηση αγγίζει τη μία ποσοστιαία μονάδα (0,73%), καθώς πέρυσι οι τιμές υστερούσαν κατά 0,22% εκείνων του 2015.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως την περίοδο 2017 – 2018, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για περίθαλψη σημείωσε αύξηση 0,3% και 0,7% την περίοδο 2018 – 2019.

Η αύξηση αφορά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως ιατρικές, οδοντιατρικές, παραϊατρικές, νοσοκομειακή περίθαλψη, κοινωνική προστασία, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπευτικές συσκευές.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταρτίζεται με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την τιμοληψία και τη δειγματοληψία.

Οι συντελεστές στάθμισης των ειδών υπολογίζονται βάσει των καταναλωτικών δαπανών, που πραγματοποιούνται στην οικονομική επικράτεια της χώρας, ανεξάρτητα από ποιους γίνονται (ιδιωτικά νοικοκυριά, συλλογικά νοικοκυριά, τουρίστες).

Χρηματοδότηση

Στα χρόνια της εσωτερικής υποτίμησης, η επιβάρυνση των νοικοκυριών γίνεται όλο και μεγαλύτερη, καθώς μειώνεται η κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του τομέα της Υγείας.

Το "τεφτέρι" στα φαρμακεία είναι μία καθημερινή εικόνα και δείχνει - σε έναν βαθμό - τη δυσκολία κάλυψης της συμμετοχής, κυρίως από πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών.

Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως τα κενά στη χρηματοδότηση καλύπτονται με πόρους από τα Ταμεία (κυρίως τον ΕΟΠΥΥ) και τις ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών.

Από το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας προκύπτει πως η συνολική χρηματοδότηση έχει πτωτικές τάσεις, σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ): το 2017, ανήλθε στο 8,08% του ΑΕΠ, έναντι 8,28% το 2016 και 8,09% το 2015.

Τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα από το δεύτερο Μνημόνιο, καθώς το 2011 είχε διατεθεί για την Υγεία το 9,56% του ΑΕΠ. Έκτοτε, η συνολική χρηματοδότηση της Υγείας υποχωρεί σταθερά, με το πιο χαμηλό ποσοστό να καταγράφεται το 2014 (7,95% του ΑΕΠ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024