Σε αδιέξοδο έφθασαν και πάλι οι συζητήσεις για τον επικείμενο συμψηφισμό της επένδυσης που πραγματοποιούν οι φαρμακοβιομηχανίες σε κλινικές μελέτες που διεξάγονται στη χώρα μας με το δυσβάσταχτο μέτρο του clawback που καταβάλλουν. Επιστροφές, που όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις, θα φθάσουν τα 650 εκατ. ευρώ από 570 εκατ. ευρώ πέρσι.

Το νέο αυτό αδιέξοδο έχει φέρει στα όριά της τη φαρμακοβιομηχανία, που ενώ θέλει να επενδύσει σε κλινικές μελέτες, η πολιτική τακτική της κωλυσιεργίας δεν της αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα. Ηδη το ύψος των κλινικών μελετών που διενεργούνται στη χώρα έχει περιοριστεί στα 45 εκατ. ευρώ από τα 82 εκατ. ευρώ που ήταν προ διετίας.

Στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, συμμετέχουν  στελέχη από τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδος, ενώ από την πλευρά της Πολιτείας μετέχουν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο και ηγείται των διαπραγματεύσεων, το Οικονομικών, το Υγείας, αλλά και οι φορείς ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πηγές, μολονότι οι συζητήσεις βρίσκονταν σε καλό δρόμο και είχαν γίνει δεκτές αρκετές προτάσεις που είχαν υποβληθεί από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, εμφανίστηκε νέο αδιέξοδο.

Το ιστορικό των συζητήσεων

Η πλευρά του δημοσίου, μετά από αρκετές συζητήσεις δέχτηκε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το πορτογαλικό μοντέλο, βάσει του οποίου συμψηφίζεται το 100% της επένδυσης που διενεργείται για κλινική μελέτη με το clawback που επιβάλλεται. Ηδη το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στην ευρωπαϊκή αγορά τα δύο τελευταία χρόνια και παρατηρείται σαφής στροφή των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα να επενδύσουν σε κλινικές μελέτες. Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι η πορτογαλική κυβέρνηση έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο ως μία δίοδο ελάφρυνσης για τις εταιρείες που επιβαρύνονται με clawback. Eιδοποιός διαφορά με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ότι στην Πορτογαλία υπάρχει "ταβάνι"¨στο ύψος των επιστροφών φθάνοντας συνολικά για όλες τις εταιρείες του κλάδου τα 200 εκατ. ευρώ (ετησίως). "Ταβάνι" που δεν υφίσταται στην Ελλάδα.

Το αγκάθι..

Μετά την αποδοχή του πορτογαλικού μοντέλου, έγινε αποδεκτό ότι η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας θα πιστοποιεί τις επενδύσεις σε κλινικές έρευνες προκειμένου αυτές να ισοψηφίζονται με το clawback. Σήμερα, οι κλινικές μελέτες φοροαπαλάσσονται σε ποσοστό 130% (δίνει ένα premium 30%).

Moλονότι υπάρχει υπουργική απόφαση που ορίζει επακριβώς τα έξοδα για κλινικές μελέτες που μπορεί να πιστοποιεί ο Φορέας του Υπουργείου Παιδείας, στις τελευταίες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τέθηκε από την πλευρά της βιομηχανίας το θέμα, να συμπεριληφθούν και άλλες επενδύσεις που συσχετίζονται με κλινικές μελέτες αλλά δεν θεωρούνται τέτοιες με τη στενή έννοια του όρου.

Για παράδειγμα, επενδύσεις που μπορεί να αφορούν μία νέα φαρμακοτεχνική μορφή σε ένα σκεύασμα ή τη δημιουργία μονάδας που θα απασχολείται με έρευνα και ανάπτυξη. Ομως, αναφέρουν οι πηγές μας, τέτοιου είδους επενδύσεις δεν μπορεί να τις πιστοποιεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν είναι στις αρμοδιότητές της. Ετσι στην παρούσα φάση αναζητάται ένας επιπλέον Φορέας Πιστοποίησης αυτών των ειδικότερων επενδύσεων, μπλοκάροντας όμως τις συζητήσεις που ήταν σε καλό δρόμο, σε σημείο που στελέχη από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας να υποστηρίζουν ότι οι τελικές υπογραφές των συμβαλλομένων μερών είναι ζήτημα ημερών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας