Σε αδιέξοδο οδηγεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ τις κλινικές και τις μονάδες αιμοκάθαρσης.

Με ανοικτή επιστολή τους, τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης αποδοκιμάζουν την ανεξέλεγκτη πορεία του clawback και προειδοποιούν πως αδυνατούν να λειτουργήσουν με αυτό το καθεστώς.

Το clawback αφορά την επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει τις ετησίως προϋπολογισμένες δαπάνες Υγείας. Ο υπολογισμός της επιστροφής αυτής γίνεται επί του τζίρου της κλινικής αιμοκάθαρσης. Επιστρέφεται, δηλαδή, στον ΕΟΠΥΥ ένα ποσό, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών αιμοκάθαρσης αλλά και το κόστος φαρμάκων, υλικών, ιατρικών αναλώσιμων και εξοπλισμού, το οποίο η Μονάδα Αιμοκάθαρσης έχει αποδώσει όπως πρέπει στους προμηθευτές της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μονάδων, την αστοχία αυτή επιτείνει ο εσφαλμένος, από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, υπολογισμός του προϋπολογισμού για την αποζημίωση της πραγματικής δαπάνης των μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης για τις υπηρεσίες που οι τελευταίες παρείχαν σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.

“Είναι ηλίου φαεινότερον, πως αν ο προϋπολογισμός δοθεί αυθαίρετα, δίχως να υπολογισθεί επακριβώς και σε αντιστοιχία με τον υπάρχοντα αριθμό των αιμοκαθαιρομένων ασθενών, το clawback θα αναρριχηθεί σε δυσθεώρητα ύψη”, σημειώνουν στην επιστολή τους, για να εξηγήσουν:

“Αυτό συμβαίνει καθώς ο προϋπολογισμός του έτους 2018 είναι ελλιπής και δυσανάλογος προς τον αριθμό των πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε τεχνητό νεφρό.

Αιμοκαθάρσεις

Τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου αποτυπώνουν την αύξηση των υποβληθέντων σε τεχνητό νεφρό στην χώρα μας και παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί.

Ο κλάδος της αιμοκάθαρσης είναι ίσως ο μοναδικός στον οποίο δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση και, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μονάδων, η αύξηση των ασθενών οφείλεται στους εξής λόγους:

Στη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Περίπου 1% έως 2% του πληθυσμού νοσεί ετησίως από νεφρική ανεπάρκεια.

Στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, χάρη στις ιατρικά εξελιγμένες και υψίστης ποιότητας υπηρεσίες Υγείας.

Αν ξεπεραστούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού, είναι αποτέλεσμα της προσέλευσης των ασθενών, οι οποίοι έχουν νοσήσει, εξυπηρετηθεί από τις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης και δεν προσμετρώνται από την Πολιτεία.

Με άλλα λόγια – αναφέρουν – η υπέρβαση είναι αποτέλεσμα του εσφαλμένου και αυθαίρετου προϋπολογισμού που είναι ανεπαρκής για τον υπάρχοντα αριθμό νεφροπαθών ασθενών, οι οποίοι επιβάλλεται να ενταχθούν στον τεχνητό νεφρό για την διατήρησή τους στην ζωή.

Νοσοκομεία

Οι εκπρόσωποι των μονάδων επισημαίνουν πως, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται ένα κύμα ασθενών, το οποίο εγκαταλείπουν τα δημόσια νοσοκομεία (πιθανότατα λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού) και εντάσσονται στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης. Η εισροή αυτή, η οποία ανακουφίζει το Δημόσιο από τις υπέρογκες δαπάνες, στις οποίες θα υποβαλλόταν, δεν λαμβάνεται υπόψιν από τους αρμόδιους φορείς.

Στον κλάδο της αιμοκάθαρσης – εξηγούν – υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Ο αριθμός των ασθενών προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες είναι καταγεγραμμένος και μηχανογραφημένος. Υπάρχει μηδενική παραβατικότητα και φορολόγηση στο ακέραιο μιας και τα έσοδα των μονάδων αιμοκάθαρσης προέρχονται αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι το λιγότερο άδικο να ενημερώνονται οι κλινικές, και μάλιστα κατόπιν εορτής, ότι ένα τεράστιο ποσοστό των παρεχόμενων και δαπανηρών υπηρεσιών τους έγινε δωρεάν ήτοι δεν θα πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι εκπρόσωποι των μονάδων Αιμοκάθαρσης ζητούν από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, να προβλέψουν, ως οφείλουν, το ύψος της δαπάνης του έτους 2018 με απόλυτη ακρίβεια, προτείνοντας ρεαλιστικό προϋπολογισμό και όχι κάνοντας “ασκήσεις αντοχής” στις μονάδες αιμοκάθαρσης και στους χιλιάδες εργαζομένους και ασθενείς που αυτές υποστηρίζουν.

Επαρχία

Όπως αναφέρουν, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, όλες οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και ιδίως αυτές της επαρχίας, που εξυπηρετούν μικρότερο αριθμό ασθενών έναντι των αστικών κέντρων, είναι καταδικασμένες.

Η αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω του πρώτου εξαμήνου του clawback του έτους 2018, σε συνδυασμό με λοιπές περικοπές, όπως η έκπτωση (rebate) που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ επί των μηνιαίων τιμολογίων, εντείνεται από την ιλιγγιώδη άνοδο των επιβαρύνσεων στο δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Παρά την οριακή κατάσταση και την απροθυμία που αντιμετώπισε από το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ, ο Κλάδος αποφάσισε να μην προχωρήσει, προς το παρόν, σε ομαδική επίσχεση εργασίας. Και αυτό, διότι οι κλινικές γνωρίζουν τις μη αναστρέψιμες συνέπειες που μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει στην υγεία των νεφροπαθών ασθενών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο