Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τη θέση του υπουργού και υφυπουργού Υγείας "παίζουν" δυνατά πέντε ονόματα. Πρόκειται για στελέχη που έχουν θητεία σε παρόμοιες κυβερνητικές θέσεις ή πρόσωπα που αποτελούν την ομάδα διαχείρισης των θεμάτων Υγείας της ΝΔ.

Δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, η υπουργοποίηση του διδύμου Βασίλη Οικονόμου και Ιάσωνα Φωτήλα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι του τομέα Υγείας του κυβερνώντος κόμματος.

Πολύ πιθανό παραμένει το ενδεχόμενο αξιοποίησης στην Υγεία στελεχών που δεν προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι επικρατέστεροι να αναλάβουν πολιτική θέση στην Αριστοτέλους είναι οι εξής:

Κ. Τσιάρας

Πιο πιθανός υπουργός Υγείας είναι ο βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών.

Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1966 στην Καρδίτσα. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως ιατρός μικροβιολόγος βιοπαθολόγος. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΣΕΠΦΥ) Καρδίτσας, καθώς και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Καρδίτσας. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Καρδίτσας και του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανικής Φιλίας Καρδίτσας.

Β. Κικίλιας

Έπειτα από μία σειρά από "καραμπόλες", στη λίστα των υποψηφίων για το υπουργείο Υγείας μπήκε και ο Βασίλης Κικίλιας (και μάλιστα ως φαβορί), ο οποίος προοριζόταν αρχικά για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Κικίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 2002.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης και Οργάνωσης Μονάδων Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, από όπου έλαβε μάστερ το 2008.

Το 2011 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Β. Κοντοζαμάνης

Ψηλά στα σενάρια για ανάληψη της θέσης του υφυπουργού Υγείας, είναι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Έχει σπουδάσει Πολιτική και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (MSc/ University of Birmingham), διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ/ ΑLBA) και Μαθηματικά (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης & Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ως υπεύθυνος ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ από το 1999 έως το 2004.

Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το 2004 έως το 2008 και πρόεδρος του ΕΟΦ από το 2008 έως το 2009. Τον Οκτώβριο του 2012 διορίστηκε διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Μ. Βορίδης

Πολύ μικρή είναι η πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο Υγείας ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος προορίζεται (μάλλον) για το Εμπορικής Ναυτιλίας.

Έχει διατελέσει υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά. Είναι δικηγόρος. Το 2005, είχε προσχωρήσει στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) και το 2011 είχε διοριστεί υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Τον Φεβρουάριο του 2012, υπερψήφισε το δεύτερο μνημόνιο, διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ και εντάχθηκε στη ΝΔ.

Κ. Βλάσης

Για τη θέση του υφυπουργού Υγείας ακούγεται και το όνομα του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής.

Ειδικεύθηκε στην Χειρουργική Ορθοπαιδική. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ.

Π. Μπουχώρης

Στη "δεξαμενή" στελεχών της ΝΔ για την Υγεία, περιλαμβάνεται και ο προερχόμενος από τα σπλάχνα της ΝΔ, ο Πασχάλης Μπουχώρης. Είναι γενικός διευθυντής του Ομίλου "Ιασώ", ενώ έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας Υγείας.

Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά με επιπλέον ειδίκευση στο Health Management.

Την πρώτη περίοδο της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, διετέλεσε ανώτερο στέλεχος των Οικονομικών Υπηρεσιών σε Βιομηχανικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις (ΤΕΧΝΟΦΙΜΠΡΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ, PAL S.Α., ΑΤΑ ΜΑΙΚ ΑΕΒΕ, ΕΛΚΟΤ κ.ά.).

Από το 1992 συνέχισε τη σταδιοδρομία του αποκλειστικά στο χώρο της Υγείας. Εργάστηκε ως Οικονομικός Διευθυντής, Διοικητικός Διευθυντής, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος, σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών Υγείας και κλινικές.

Χ. Στεφανάδης

Πολύ καλή με τον νέο πρωθυπουργό είναι η σχέση του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο.

Έχει γεννηθεί στην Ικαρία το 1947 και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τη περίοδο από το 2003 έως το 2007.

Από το 2007 έως το 2011, διετέλεσε πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ τις περιόδους 1997 - 1997 και 2007 - 2009 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 

Από το 1995 έως και σήμερα παραμένει Μέλος του Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Τομεάρχες

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, οι σημερινοί τομεάρχες Υγείας Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας δεν αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση στην Υγεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο