Για το τέλος ενός πολυετούς αποκλεισμού από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάνουν λόγο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και η πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου.

Το προεδρείο της Ένωσης του κλάδου (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) συναντήθηκε την Τρίτη με τους Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, στους οποίους έθεσε αναλυτικά τα προβλήματα των γιατρών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής:

Επισημάνθηκε το έλλειμμα στη χρηματοδότηση του πανελλαδικού δικτύου των 6.650 ιατρείων και εργαστηρίων που συμβάλλουν στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απορροφώντας μόλις το 7,5% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (κλινικό έργο 85 εκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί μόλις με 1,5%).

Η επίδοση αυτή – είπαν οι γιατροί – αποτελεί αρνητικό ρεκόρ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφέρθηκαν και στην αιφνίδια καταγγελία των συμβάσεων περίπου 2.000 παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων από τον ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο του 2018, η οποία δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες και τεράστιες ουρές στα νοσοκομεία, αποστερώντας τους περίπου 1,5 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν μπορεί να λειτουργεί με καθεστώς επιστράτευσης υπηρεσιών, χωρίς χρηματοδότηση.

Η γόνιμη αξιοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου δικτύου της, το οποίο παρέχει άρτια τεχνολογική υποδομή, ταχύτητα εξυπηρέτησης και ποιότητα υπηρεσιών Υγείας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις καταγεγραμμένες προτιμήσεις των ασφαλισμένων.

Με σκοπό την ανατροπή του "brain drain", η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή αποζημίωση, αντάξια της ευρωπαϊκής προοπτικής και προσανατολισμού της χώρας.

Επί των υφισταμένων συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών, επισημάνθηκε ότι λήγει μέσα στον Αύγουστο η παράταση της υπουργικής απόφασης που επέτρεπε την αποζημίωση τους με πάγια αντιμισθία.

Επειδή οι περισσότεροι οικογενειακοί ιατροί δεν έχουν αγγίξει ακόμη την εγγραφή του ανώτατου πληθυσμού ευθύνης (2.250 ατόμων ανά γιατρό), ζητήθηκε προσωρινή παράταση της υφιστάμενης αποζημίωσης, μέχρι να ξεκινήσει η συνολική διαπραγμάτευση επί των συμβάσεων αυτών.

Συμβάσεις

Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ ζήτησε επαναφορά των συμβάσεων των 200 επισκέψεων για τους 2.000 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, που διακόπηκαν εκβιαστικά προ έτους, ως μία πρώτη κίνηση εξομάλυνσης της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα.

Ζητήθηκε η κατάργηση του clawback, με άμεση ρύθμιση των δόσεων της μεγάλης "υφαρπαγής" του 2018 σε συνάρτηση με την παρακράτηση επί των μελλοντικών αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό το μέτρο κρίνεται απόλυτα αναγκαίο ώστε να δοθεί ανάσα βιωσιμότητας και ρευστότητας στο διαγνωστικό τομέα, μέχρις ότου αναζητούν οριστικές διαρθρωτικές λύσεις.

Ζητήθηκε, επίσης, να παραμείνουν οι συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση ως έχουν, με δυνατότητα αναπλήρωσης των συμβάσεων που έχουν καταστεί ανενεργές από νέους ιατρούς, αναλόγως του ενδιαφέροντος και των αναγκών ανά περιοχή και ειδικότητα.

Οι υπουργοί ζήτησαν να καταγραφούν οι επείγουσες προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ για όλα τα επίμαχα θέματα.

Ανανεώθηκε το ραντεβού για συνάντηση το Σεπτέμβριο με σκοπό την ουσιαστική και διεξοδική διαβούλευση επί του νέου πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα