Τα οκτώ μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας, περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να συμβάλλει, μέσω της συστηματικής επικοινωνίας με το υπουργείο, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημόσιων νοσοκομείων της Χώρας.

Κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι δύο πλευρές, παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας έγγραφο (παρατίθεται πιο κάτω), στο οποίο επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Το δημόσιο σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτείται, με τις δημόσιες δαπάνες να κυμαίνονται μεταξύ 4,7% και 5,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Η ιδιωτική δαπάνη είναι 3,5% του ΑΕΠ, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι μόλις 1%.
  • Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. Η κρατική χρηματοδότηση είναι 786 εκατομμύρια ευρώ και απαιτείται σημαντική αύξησή της.
  • Απαιτείται άμεση βελτίωση του εξοπλισμού τους, με την ΠΟΕΔΗΝ να είναι αντίθετη στην πρόθεση της Κυβέρνησης να συμπράξει με ιδιώτες στον συγκεκριμένο τομέα.
  • Χρειάζεται γενναία παρέμβαση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπου οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και υφίστανται πολύωρες αναμονές. Απαιτείται κάλυψη κενών θέσεων και αναβάθμιση του υπάρχοντος διαγνωστικού εξοπλισμού.
  • Επείγουσες παρεμβάσεις απαιτούνται και στον νοσηλευτικό τομέα, προκειμένου να μειωθούν τα ράντζα. Απαιτείται στοχευμένη ανάπτυξη νέων νοσοκομειακών κλινών σε περιοχές που δεν επαρκούν.
  • Αναγκαία είναι η αύξηση κρεβατιών εντατικής θεραπείας, προκειμένου να πάψει το φαινόμενο ασθενείς να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Σήμερα, λειτουργούν 420 κλίνες εντατικής και άλλες 150 είναι κλειστές, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στελέχωση

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για μεγάλα κενά στη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, με τις κενές οργανικές θέσεις να αγγίζουν τις 45.000. Το προσωπικό μειώθηκε κατά 25.000 στα δέκα χρόνια των Μνημονίων.

Οφείλονται 800.000 ρεπό και άδειες, ενώ λήγουν, το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι συμβάσεις 12.000 συμβασιούχων.

Κλινικές 40 ασθενών καλύπτονται από μία ή δύο νοσηλεύτριες, στην καλύτερη περίπτωση, σε κάθε βάρδια. 

Οι ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων έχουν οδηγήσει σε απώλεια του δευεροβάθμιου χαρακτήρα 50 νοσοκομείων στην Περιφέρεια.

Ο αριθμός των 2.500 προσλήψεων που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση δεν επαρκεί, καθώς συνταξιοδοτούνται ετησίως 1.500 άτομα (1.200 νοσηλευτές λοιπό προσωπικό και 300 γιατροί).

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, απαιτείται προγραμματισμός περισσοτέρων προσλήψεων, που θα καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις και θα αναπληρώνουν τα κενά. Επίσης, θα πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις των υπαλλήλων που υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Μισθοί

Η Ομοσπονδία έθεσε στον υπουργό Υγείας το θέμα με τις χαμηλές απολαβές των εργαζομένων, λέγοντας πως ο νεοδιόριστος νοσηλευτής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνει μισθό 640 ευρώ.

Ζητεί, ένταξη του προσωπικού των νοσοκομείων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επισημαίνοντας πως 3.000 άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (μυοσκελετικά, καρκίνο, αυτοάνοσα).

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας