Στην ασφάλεια της καταγγελίας του αντιπάλου κινούνται υπουργείο Υγείας και αντιπολίτευση, την ώρα που οι πολίτες βιώνουν τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ.

Επιλέγοντας, για μία ακόμη φορά, μία τηλεοπτική εκπομπή, ο Βασίλης Κικίλιας επιτέθηκε την Τετάρτη στους προκατόχους του, κάνοντας λόγο για ελλείψεις και κενά στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Από τη θέση των μετόπισθεν, ο Ανδρέας Ξανθός επιτέθηκε στον νυν υπουργό, καταγγέλλοντάς τον για θρασύτητα.

Την ίδια ώρα, οι ασθενείς υφίστανται με τον πλέον δραματικό τρόπο τις ανεπάρκειες ενός συστήματος, το οποίο υποτίθεται πως σχεδιάστηκε να ανακουφίζει τον άνθρωπο, την ώρα της ανάγκης…

Το νέο σκηνικό αντιπαράθεσης ξεκίνησες στην πρωινή εκπομπή του "Αντέννα", στην οποία ο υπουργός Υγείας  επανέλαβε πως ένα στα δύο νοσοκομεία δεν κάνει ισολογισμό και δεν έχει Επιτροπή Λοιμώξεων και σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υποστελεχωμένα στις παθολογικές και στις χειρουργικές κλινικές τους:

"Ο κύριος Πολάκης με τον κύριο Ξανθό το 2018 προκήρυξαν 1.600 θέσεις μονίμων ιατρών στο Ε.Σ.Υ. Πόσες ευοδώθηκαν το 2019 από αυτές; 354", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός είπε πως το ΕΣΥ έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού και 86 ασθενοφόρα λείπουν από τους ελληνικούς δρόμους.

Υπογράμμισε πως από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο θα έχουμε τέσσερις δύσκολους μήνες στην Ελλάδα, με τη γρίπη, με τις αναμονές πέρυσι για κρεβάτια εντατικής θεραπείας να είναι 100 σε καθημερινή βάση.

Θρασύτητα

Απαντώντας στον υπουργό, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για θρασύτητα και ψέμα.

Ο τέως υπουργός μίλησε για καταστροφολογία και "καμένη γη", την οποία χαρακτήρισε ως "επικοινωνιακό θόρυβο" χωρίς καμιά αξιοπιστία.

Για τις καθυστερήσεις στους διορισμούς προσωπικού, ο κ. Ξανθός σημειώνει πως αυτό συνέβη επειδή υπήρξαν πολυάριθμες προκηρύξεις και μεγάλος όγκος αιτήσεων:

"Ας διορίσει, λοιπόν, τους 174 μόνιμους  γιατρούς για τα ΤΕΠ που έχει ολοκληρωθεί η επιλογή τους από τα αρμόδια Συμβούλια της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας", αναφέρει.

Νομοσχέδιο

Στο μεταξύ, νομοσχέδιο με σειρά ρυθμίσεων αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ, ο οποίος θα γίνει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και γρήγορα σε έκτακτες καταστάσεις, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα υπάρξει ηλεκτρονική διαδικασία και γρήγορη παρέμβαση σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο κομμάτι της αντιμετώπισης του ασθενούς από το Σύστημα Υγείας που είναι το ΕΚΑΒ και οι διακομιδές στα νοσοκομεία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά