Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, ανέδειξε ένα ακόμη τραγικό συμβάν.

Μία 52χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ διακομιζόταν από τον Πύργο στα Ιωάννινα, όπου λειτουργούσε η πιο κοντινή καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική.

Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου βρίσκεται σαφώς πιο κοντά, αλλά η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική είναι εκτός λειτουργίας…

Παρόμοια περιστατικά επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, λόγω έλλειψης μονάδων εντατικής θεραπείας ή άλλων εξειδικευμένων τμημάτων και ασθενείς υποχρεώνονται σε μεγάλες μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το σύστημα Υγείας θα βρεθεί κυριολεκτικά "στο κόκκινο" τους ερχόμενους μήνες, εξαιτίας της αναμενόμενης έξαρσης της εποχικής γρίπης, η οποία εκτινάσσει τη ζήτηση σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας και ειδικές μονάδες.

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο δράσης για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπως είχε αναφερθεί τον περασμένο μήνα και σε σχετικό ρεπορτάζ του Iatronet.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση είναι ήδη οριακή. Σε καθημερινή βάση, η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσίες ασχολούνται πυροσβεστικά με ελλείψεις σε κρίσιμα τμήματα του ΕΣΥ, εξαιτίας των οποίων κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Για να καλυφθούν τα κενά, επιχειρείται επίσπευση στις διαδικασίες 2.500 προσλήψεων γιατρών και λοιπού προσωπικού, με προτεραιότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).

Κατέρρευσε

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Ηλείας, η 52χρονη Β.Κ. κατέρρευσε στις 2.10 το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο της Ολυμπίας.

Στις 2.29, την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου.

Οι γιατροί διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό, μια οξύτατη καρδιακή πάθηση, η οποία θεωρείται ακόμα σοβαρότατο επεισόδιο από αυτό που υπέστη την περασμένη εβδομάδα ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος. 

Η γυναίκα άρχισε να συνέρχεται, αλλά, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Επιδεινώθηκε

Στις 6.30 το απόγευμα, την παρέλαβε ασθενοφόρο με κατεύθυνση τα Ιωάννινα, αλλά λίγο έξω από την Άρτα η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά.

Η γιατρός που συνόδευε την ασθενή μαζί με τους διασώστες σταμάτησαν και έκαναν απέλπιδες προσπάθειες για να την διατηρήσουν στη ζωή, αλλά η γυναίκα κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο.

Το θέμα της κλειστής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου είχε κυριαρχήσει τις τελευταίες μέρες στα αχαϊκά ΜΜΕ.

Στο νοσοκομείο λειτουργεί θωρακοχειρουργική κλινική, αλλά όχι καρδιοχειρουργική και παρόμοια περιστατικά διακομίζονται στην Αθήνα ή στα Ιωάννινα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα