Κρας τεστ αποτελεί για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η επικείμενη έξαρση της γρίπης και η επίπτωσή της στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Τον χειμώνα που πέρασε, μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής βρέθηκαν σε απολύτως οριακό σημείο, ταλαιπωρώντας στους ασθενείς και εφαρμόζοντας επικίνδυνες πρακτικές, όπως η νοσηλεία διασωληνωμένων σε διαδρόμους και κοινούς θαλάμους.

Στο νοσοκομείο "Αττικόν", τα ράντζα είχαν σταθερά την τιμητική τους, ενώ παρόμοια εικόνα εμφάνιζε και ο "Ευαγγελισμός", όπου αναπτύσσονταν έως και 120 "επικουρικές κλίνες". Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν και στο Κρατικό της Νίκαιας.

Ενδεικτικό της πίεσης που σηκώνουν τα νοσοκομεία αιχμής, είναι πως τα ράντζα δεν μπορούν να απορροφηθούν στις τέσσερις μέρες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη γενική εφημερία…

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η αναμενόμενη έξαρση της εποχικής γρίπης αποτελεί μία πρόκληση, καθώς θα κληθεί να αποδείξει τον βαθμό της αποτελεσματικότητάς της σε ένα μείζον θέμα.

Η αντιμετώπισή της θα στηριχθεί στους παρακάτω άξονες:

  • Στην προωθούμενη αλλαγή του συστήματος λειτουργίας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).
  • Στον ενεργό ρόλο των διοικητών.
  • Κρίσιμος θα είναι ο ρόλος και του νέου προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, ο οποίος θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, εξαιτίας της κοινής λειτουργίας του με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Ο κ. Παπαευσταθίου είναι πρόσωπο που εμπιστεύεται ο Βασίλης Κικίλιας και θα κληθεί να υποβάλει προτάσεις, ενώ θα έχει ενεργή συμμετοχή στον συντονισμό των εφημεριών.

Μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή "Καλημέρα" του Σκάι, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΚΑΒ για τη διανομή, συλλογή και πληροφόρηση σχετικά με τη λήψη απόφασης για εισαγωγή των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Επείγοντα

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς:

"Δεν θα υπάρξει διοικητής ή υποδιοικητής νοσοκομείου, που να μην είναι στα ΤΕΠ και να μην είναι στην εφημερία του νοσοκομείου", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, για να διευκρινίσει:

"Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είναι κάποιος πλέον διοικητής και υποδιοικητής σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, είναι στην ώρα της μάχης, εκεί που οι πολίτες έρχονται και αγωνιούν για τον συγγενή τους και πρέπει να λάβουν θεραπεία, να είναι εκεί μαζί με τους γιατρούς και να στηρίζουν τα νοσοκομεία".

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, δεν θα υπάρχει διοικητής νοσοκομείου, ο οποίος πριν προσληφθεί δεν θα έχει υπογράψει συμφωνητικό με το ελληνικό Κράτος ότι θα επιτυγχάνει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών:

"Υπεύθυνοι είμαστε όλοι και άρα από την κορυφή προς τα κάτω πρέπει να υπάρχει λογοδοσία. Θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα στηρίξουμε τον ασθενή, θα στηρίξουμε τα λαϊκά στρώματα.  Είναι λαϊκό Υπουργείο το Υπουργείο Υγείας, πρέπει να στηρίζει τους πάντες", ανέφερε ο υπουργός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Τι αλλάζει με την τιμή του φαρμάκου Xarelto
Αντικαταθλιπτικό φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος
Pilates για ηλικιωμένους: Ποια είναι τα οφέλη