Αυτοματισμούς κατά τη φάση της παραγωγής και της διάθεσης των φαρμακευτικών προϊόντων, έχει φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι αλλαγές είναι σημαντικές και, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να μεταβληθεί πλήρως η εικόνα της αγοράς, προς όφελος των ασθενών.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Φαίη Κοσμοπούλου, μιλώντας στο 3ο συνέδριο Pharma Transformation.

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των φαρμακευτικών εταιρειών είναι αναγκαία όσο ποτέ, με τις νέες τάσεις να διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο τοπίο.

Η ψηφιακή τεχνολογία – εξήγησε – έχει ήδη φέρει αλλαγές στις εσωτερικές τους διαδικασίες και στη σχέση τους με άλλους κρίκους που σχετίζονται με την αλυσίδα διάθεσης των φαρμάκων.

Οι επιχειρήσεις αναθεωρούν σταδιακά το επιχειρησιακό τους μοντέλο και μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα επέλθει μία περαιτέρω απλοποίηση της καθημερινότητάς τους.

Οι λειτουργικές διαδικασίες αντικαθιστούν επίπονους υπολογισμούς και στις γραμμές παραγωγής, οι οποίοι γίνονταν χειρωνακτικά.

"Περάσαμε σε μαθηματικά μοντέλα και σε λογισμικά συστήματα, τα οποία καθιστούν πιο ασφαλή τη διαδικασία παραγωγής μίας βιομηχανίας", ανέφερε η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η συνέχεια των διαδικασιών και η ορθότητα των αρχικών αρχείων, πριν αυτά χρησιμοποιηθούν.

Διαφάνεια

Με τα ίδια εργαλεία, μειώθηκε ο χρόνος των εγκρίσεων, αυξήθηκε η διαφάνεια και μειώθηκαν τα σφάλματα.

Κατόπιν Οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετήθηκε στην παραγωγική διαδικασία το "serialization", το οποίο είναι έργο υψηλής πολυπλοκότητας και απαίτησε πολλές αλλαγές στο εσωτερικό των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν εργοστάσιο έχουν συμμορφωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα, ώστε να επικοινωνούν με "serialized data" με τον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα, τους φορείς της Διοίκησης και τους πελάτες.

Την ίδια ώρα, έχουν περάσει σε νέα εποχή σε σχέση με τις διαδικασίες τιμολόγησης, σε ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων με τους πελάτες και σε αυτόματη συλλογή τιμολογίων.

Πληροφορίες

"Τα λογισμικά ψηφιοποιούν και μεταδίδουν ηλεκτρονικά ολόκληρο τον όγκο των πληροφοριών σε μία φαρμακευτική επιχείρηση", επισήμανε η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ.

Εκτός από τις εσωτερικές διαδικασίες – είπε – η λειτουργία των εταιρειών συμμορφώνεται και στα πρότυπα των καλών πρακτικών, με κύριο στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων στους ασθενείς.

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, είναι διαθέσιμες εφαρμογές μέσω κινητών τηλεφώνων για ασθένειες, όπως ο διαβήτης και γυναικολογικές παθήσεις:

"Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η τεχνολογία, τόσο αυξάνονται οι ευκαιρίες για τις εταιρείες να μεγαλώσουν τη γκάμα των προϊόντων τους προς όφελος της υγείας του ασθενούς", ανέφερε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε αναζήτηση εφαρμοστικών στρατηγικών για τη χρηματοδότηση του καρκίνου
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;