Ελληνοκρατείται το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωπαίων Ιατρών (UEMS).

Πρόεδρος του Οργάνου εξελέγη το Σάββατο στο Λονδίνο ο Έλληνας γιατρός Βασίλειος Παπαλόης (φωτογραφία δεξιά), ο οποίος δραστηριοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία, ως γενικός χειρουργός, ειδικός μεταμοσχεύσεων.

Αντιπρόεδρος της UEMS εξελέγη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, Ανδρέας Παπανδρούδης (φωτογραφία αριστερά), χειρουργός οφθαλμίατρος.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΙΣ, ο κ. Παπαλόης, ως μοναδικός υποψήφιος έλαβε 31 στις 31 ψήφους και ο κ. Παπανδρούδης έλαβε 22 στις 31 ψήφους, ισοψηφώντας στη πρώτη θέση με την Κροάτισσα αντιπρόεδρο.

Εξελέγησαν συνολικά τέσσερις αντιπρόεδροι, με τους άλλους δύο να είναι από το Βέλγιο και την Ισπανία.

Η UEMS ιδρύθηκε το 1958 και είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ιατρική εκπαίδευση στον οποίο συμμετέχουν 31 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η εκλογή των δύο Ελλήνων ιατρών (ο ένας ως εκπρόσωπος της Βρετανίας κι ο άλλος ως εκπρόσωπος της Ελλάδας), καταδεικνύει τόσο το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ιατρών.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΙΣ, καταδεικνύει, επίσης, την ανάγκη να χειρίζονται οι ίδιοι τα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης, θέμα που έχει τεθεί ήδη στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια από το προεδρείο του Συλλόγου.

Τόσο η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, όσο και οι συμμετοχές στα ιατρικά συνέδρια, είναι εκ της φύσης και ουσίας τους αρμοδιότητες του ΠΙΣ που μπορεί να τις φέρει εις πέρας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Την αποστολή της Ελλάδας στην UEMS αποτελούσαν ο εκλεγείς, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πλαστικός χειρουργός και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ, Χαράλαμπος Κούλας, χειρουργός οφθαλμίατρος.

Οργάνωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικευμένων Ιατρών (Union Européenne des Médecins Spécialistes - UEMS), είναι μία επαγγελματική οργάνωση, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 1,4 εκατομμύριο επιστήμονες.

Οι εθνικές ιατρικές εταιρίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης είναι πλήρη μέλη και αποστέλλουν τους εθνικούς αντιπροσώπους στο διοικητικό του συμβούλιο. 

Πενήντα ιατρικές ειδικότητες εκπροσωπούνται σε αυτό, εκ των οποίων οι πιο σημαντικές αφορούν 39 εξειδικευμένους τομείς, όπως η Αλλεργιολογία, η Αναισθησιολογία, η Καρδιολογία και η Θωρακοχειρουργική.

Η UEMS αντιπροσωπεύει τους γιατρούς στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προωθεί τα υψηλά πρότυπα ιατρικής εκπαίδευσης, πρακτικής και φροντίδας Υγείας.

Έχει, επίσης, την αρμοδιότητα της πιστοποίησης της μοριοδότησης για την Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση μέσω της EACCME (European Accreditation Council for Continued Medical Education).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά