Παγκόσμιο είναι το πρόβλημα με τη βιωσιμότητα των φαρμακείων, με τις μελέτες να δείχνουν πως τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι πιο ευάλωτα από τις αλυσίδες.

Σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, βρήκαν πως, παρά τη συνολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων στις ΗΠΑ, ένα στα οκτώ είναι βάλει "λουκέτο" την περίοδο 2009 – 2015.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα φαρμακεία, η κοινότητα και τα χαρακτηριστικά της αγοράς επηρέασαν τον κίνδυνο κλείσιμο ενός φαρμακείου.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, τα ανεξάρτητα φαρμακεία, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να κλείσουν από τα φαρμακεία αλυσίδων.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, είναι διαφορετικό το πλαίσιο των συμβάσεων σε σχέση με την Ελλάδα, σε βάρος των μικρών φαρμακείων. Στη χώρα μας, τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στο ωράριο, το οποίο ευνοεί τα μεγάλα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το κλείσιμο των συνοικιακών φαρμακείων δημιουργεί προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται στις ΗΠΑ μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις κλεισίματος φαρμακείων σε αγροτικές περιοχές.

Παρατηρείται, ωστόσο, πως ο κίνδυνος "λουκέτου" είναι μεγαλύτερος στα φαρμακεία που λειτουργούν σε αστικές περιοχές όπου διαμένουν πολίτες με χαμηλό εισόδημα.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως στις περιοχές αυτές κλείνει το ένα στα τέσσερα φαρμακεία, έναντι ενός στα επτά που κλείνουν σε αγροτικές περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Το πρόβλημα επιτείνεται στις ΗΠΑ από τους ανασφάλιστους. Φαρμακεία αστικών περιοχών που καλύπτουν κυρίως ανασφάλιστους, εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο να κλείσουν.

Στη χώρα μας, δεν υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα, καθώς οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή κατά τον ίδιο τρόπο που έχουν οι ασφαλισμένοι και μάλιστα χωρίς συμμετοχή.

Ελλάδα

Μικρή μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των φαρμακείων στην Ελλάδα. Από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο αριθμός τους ήταν πέρυσι μειωμένος κατά 200 φαρμακεία: τον περασμένο χρόνο, λειτουργούσαν στο σύνολο της επικράτειας 10.220, έναντι 10.420 το 2017 και 10.386 το 2016. Από αυτά, τα 3.684 (36%) λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

Η μεγαλύτερη μείωση - σε απόλυτες τιμές - παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2,7%), ενώ αύξηση παρατηρήθηκε μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (0,4%).

Με βάση τον αριθμό των φαρμακείων ανά περιφέρεια, οι ειδικοί της ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισαν πως ο δείκτης φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους το 2018 ανήλθε σε 9,5.

Ωράριο

Στα χρόνια των Μνημονίων, τα ελληνικά φαρμακεία καλούνται να επιβιώσουν σε συνθήκες συρρίκνωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ ισχυρή πίεση ασκεί και η απελευθέρωση του ωραρίου.

Οι φορείς του Κλάδου τονίζουν πως το ελληνικό φαρμακείο οδηγείται σε εξόντωση, μέσω της πλήρους απορρύθμισης του ωραρίου, με στόχο την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Κάνουν, επίσης, λόγο για  λογική απόλυτης προστασίας και κατοχύρωσης των συμφερόντων συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμακείων, που οδηγεί σε έναν άνισο αγώνα τα μικρά φαρμακεία που καταδικάζονται στην εξαθλίωση ή στο κλείσιμο.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως έχει ενισχυθεί η πλήρης αναρχία στο ωράριο και έχει απαξιωθεί ο θεσμός των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας