Έξι περίπλοκες επεμβατικές καρδιολογικές πράξεις, διενεργήθηκαν την Παρασκευή στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Αθήνας.

Αφορούσαν ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να χειρουργηθούν, λόγω της ηλικίας τους ή εξαιτίας συνοδών προβλημάτων.

Οι επεμβατικές πράξεις μεταδόθηκαν ζωντανά, στο πλαίσιο της 5ης Διημερίδας Επεμβατικής Καρδιολογίας, η οποία οργανώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο από την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, στο αμφιθέατρο του "Ιπποκρατείου".

Η εκδήλωση ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. Ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας και βουλευτής της ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος διέπρεψε στη συγκεκριμένη κλινική, αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο που είχε ο ομότιμος καθηγητής Παύλος Τούτουζας στα επιτεύγματά της.

Αυτός – είπε – ήταν ο άνθρωπος που συνέτεινε στο να δημιουργηθεί μία ικανή ομάδα, η οποία προχώρησε την Επεμβατική Καρδιολογία στην Ελλάδα. Η επισήμανσή του αυτή προκάλεσε συγκίνηση στον Παύλο Τούτουζα, ο οποίος ήταν παρών στο αμφιθέατρο.

Παρόντες ήταν, επίσης, οι Χρήστος Πίτσαβος, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Τούσουλης, η διοικήτρια Αναστασία Μπαλασοπούλου και μία πλειάδα στελεχών της Κλινικής.

Καινοτόμες

Το μεσημέρι της Παρασκευής, μεταδόθηκαν ζωντανά έξι επεμβατικές πράξεις, με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων και ιατρικού εξοπλισμού, τις οποίες συντόνιζε ο καθηγητής Κώστας Τούτουζας. Το Iatronet βρέθηκε στο αμφιθέατρο του "Ιπποκρατείου" και τις μεταφέρει:

Η πρώτη, αφορούσε έναν 81χρονο άνδρα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο οποίος είχε υποβληθεί το 2001 σε αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας, ενώ είναι υπερτασικός και νεφροπαθής.

Ο ασθενής διαγνώστηκε με σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας και υποβλήθηκε σε μη χειρουργική αντικατάστασή της. Δεν οδηγήθηκε στο χειρουργείο, καθώς αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να υποστεί εμβολικό επεισόδιο.

Καρωτίδα

Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε μία 77χρονη με πολυαγγειακή και νόσο του στελέχους, νοσογόνο παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και 60% στένωση της καρωτίδας.

Λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας της, η γυναίκα δεν μπορούσε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (by pass) και υποβλήθηκε επιτυχώς σε διαδερμική αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών (PCI).

Εγκεφαλικό

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε το τρίτο περιστατικό, το οποίο αφορούσε έναν 49χρονο, ο οποίος έφτασε στα επείγοντα του "Ιπποκρατείου" με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο άνδρας διέτρεχε τον κίνδυνο να υποστεί εμβολικό επεισόδιο, ενώ οι δείκτες της υγείας του τον κατέτασσαν σε υψηλό κίνδυνο.

Η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου τον υπέβαλε σε θεραπεία για τη σύγκλιση του ανοικτού ωοειδούς τρίματος (patent foramen ovale - PFO).

Καπνιστής

Εγκεφαλικό επεισόδιο είχε υποστεί και ο 39χρονος που παρουσιάστηκε ως το τέταρτο περιστατικό.

Και ο συγκεκριμένος ασθενής υποβλήθηκε σε επεμβατική πράξη "Amplatzer PFO occluder" με συσκευή διπλού δίσκου.

Με τη συγκεκριμένη θεραπεία μειώνεται ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενων εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ανεπάρκεια

Το πέμπτο περιστατικό που μεταδόθηκε ζωντανά στο αμφιθέατρο του "Ιπποκρατείου" αφορούσε έναν 76χρονο με καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη και κολπική μαρμαρυγή.

Σχολιάζοντας την κλινική του εικόνα, καρδιοχειρουργοί ανέφεραν πως ο συγκεκριμένος ασθενής δεν ήταν δυνατό να υποβληθεί σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς, καθώς εμφάνιζε – μεταξύ άλλων – τέσσερις σοβαρές βλάβες στον πρόσθιο κατιόντα.

Δύσπνοια

Το έκτο περιστατικό αφορούσε έναν 78χρονο ασθενή, ο οποίος είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε επέμβαση στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.

Ο άνδρας είναι, επίσης, διαβητικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με δύσπνοια και στηθάγχη.

Διαγνώστηκε με ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με μη χειρουργικά μέσα.

Ιστορία

Η Α' Καρδιολογική Πανεπιστημιακή Κλινική ιδρύθηκε στο "Ιπποκράτειο" το 1958, τέσσερα χρόνια έπειτα από την καθιέρωση της Καρδιολογίας στην Ελλάδα ως ανεξάρτητης ειδικότητας.

Πρώτος καθηγητής και διευθυντής της εξελέγη το 1961 ο Γεώργιος Μιχαηλίδης, με σπουδές στην Γαλλία, ο οποίος κατείχε την έδρα επί μία δεκαετία.

Τον διαδέχτηκε ο Δημήτρης Αυγουστάκης και αυτόν ο Παύλος Τούτουζας.

Το έτος 1961, επί Μιχαηλίδη, έγινε και η πρώτη τεχνητή βηματοδότηση καρδιάς, ενώ δέκα χρόνια αργότερα ιδρύθηκε το εργαστήριο αναίμακτων διαγνωστικών μεθόδων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια