Αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στην τροπολογία, που παρατίθεται πιο κάτω, προβλέπεται πως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν θα επιτρέπονται αυξήσεις τιμών.

Εφόσον υπάρχει διαφορά υψηλότερη ανάμεσα στην τιμή των φαρμάκων αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας, τότε η τιμή θα μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση έως 7% επί τις τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, με κατώτατο όριο την τιμή των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών.

Η τιμή του γενοσήμου, η οποία ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς, διαμορφώνεται σύμφωνα με τα παραπάνω για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των πρωτοτύπων.

Οι τιμές των γενοσήμων θα πρέπει να δημοσιεύονται εντός 30 ημερών από την αίτηση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας τους.

Για να λάβει τιμή ένα φάρμακο για πρώτη φορά, θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Δεν ανατιμολογούνται τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) μικρότερο του ΚΗΘ που θα καθορίσει με απόφασή του ο υπουργός Υγείας.

Στη διαμόρφωση νέων τιμών και στο σύστημα τιμολόγησης, δεν θα αποτελούν στοιχεία διαμόρφωσης κόστους τα χορηγούμενα χωρίς έγκριση του ΕΟΦ δείγματα, έξοδα συνεδρίων, δαπάνες πολυτελών διαφημιστικών εντύπων, προμήθειες μεσαζόντων ή υπερτιμολογήσεις.

Όριο

Για το έτος 2018,. το όριο δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για φαρμακευτική δαπάνη, ορίζεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 530 εκατομμυρίων που προβλέπονταν από τον νόμο 4509/17.

Από αυτά, τα 455 εκατομμύρια αφορούν νοσοκομεία του ΕΣΥ (ήταν 474,2 εκατομμύρια), 13 εκατομμύρια το "Παπαγεωργίου" (αμετάβλητο) και 82 εκατομμύρια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (ήταν 55,8 εκατομμύρια).

Με άλλη διάταξη προβλέπεται πως το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μπορεί να αγοράζει φάρμακα και για λογαριασμό δημόσιων νοσοκομείων, για τα οποία έχει προηγηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες.

Μαξίμου

Το θέμα των αλλαγών στην τιμολόγηση των φαρμάκων συζητήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά “το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή”.

Ερχόμαστε ως υπουργείο Υγείας να υλοποιήσουμε αυτή την προεκλογική  δέσμευση της ΝΔ και του Πρωθυπουργού, νομοθετώντας ότι δεν επιτρέπουμε καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και θα φτάσουμε έως 7% μειώσεις. Έχουμε ήδη καταθέσει την κείμενη διάταξη, στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Αυτό σημαίνει πρώτον, εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Κυρίως, όμως, μειώνεται σημαντικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων, στα φάρμακα τα οποία έχουν ανάγκη.

Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Επαναλαμβάνω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι 10% και εμείς νομοθετούμε 0% αυξήσεις και μέχρι 7% μειώσεις".

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας