Οι δαπάνες για την υγεία θα ξεπεράσουν την αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα 15 χρόνια σε όλες σχεδόν τις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με νέες προβλέψεις του Οργανισμού. Οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,7% σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ και θα φθάσουν το 10,2% του ΑΕΠ έως το 2030, από 8,8% το 2018, σύμφωνα με νέα έκθεσή του.

Οι δείκτες του ΟΟΣΑ αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν το μεγαλύτερο μέρος για την υγειονομική περίθαλψη το 2018, που ισοδυναμεί με 16,9% του ΑΕΠ, με δεύτερη την Ελβετία που δαπάνησε το 12,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ιαπωνία δαπάνησαν σχεδόν το 11% του ΑΕΠ, ενώ μερικές χώρες δαπάνησαν λιγότερο και από 6% του ΑΕΠ για την υγειονομική τους περίθαλψη. Σε αυτά τα κράτη περιλαμβάνονται το Μεξικό, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Τουρκία, μόλις στο 4,2%.

Η αυξημένη χρήση γενόσημων φαρμάκων θα μπορούσε να εξοικονομήσει κόστος, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μόνο το ήμισυ του όγκου των φαρμάκων που πωλούνται σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή, τα γενόσημα αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα του όγκου των φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται στη Χιλή, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά λιγότερο από το ένα τέταρτο στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία το 2017.

Τα υγειονομικά και κοινωνικά συστήματα, όπως αναφέρει η έκθεση, απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους σήμερα από ποτέ, με περίπου μία στις δέκα όλων των θέσεων εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ να βρίσκονται στην υγειονομική ή κοινωνική φροντίδα. Η μετατόπιση καθηκόντων από γιατρούς σε νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας μπορεί να μετριάσει τις πιέσεις του κόστους και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, σημειώνει η έκθεση.
Παράλληλα, η αύξηση της ασφάλειας των ασθενών όχι μόνο βελτιώνει την υγεία, αλλά και εξοικονομεί χρήματα. Σχεδόν το 5% των νοσηλευομένων ασθενών είχε μια λοίμωξη που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψή του την περίοδο 2015-17.

Ο οδηγός του ΟΟΣΑ " Health with a Glance 2019" υπογραμμίζει κάποια ανησυχητικά  αποτελέσματα για την υγεία και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Όπως αναφέρεται, ένα άτομο που γεννήθηκε σήμερα μπορεί να αναμένει να ζήσει σχεδόν 81 χρόνια κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, τα οφέλη από το προσδόκιμο ζωής έχουν επιβραδυνθεί στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Το 2015 ήταν ένα ιδιαίτερα κακό έτος, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται σε 19 χώρες.

Ο λόγος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής οφείλεται στα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας και στο διαβήτη που δυσκολεύουν να διατηρήσουν την προηγούμενη πρόοδο στη μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη και η πνευμονία, έχουν επίσης προκαλέσει πολλούς θανάτους τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Επίσης, οι θάνατοι που σχετίζονται με τα ναρκωτικά αυξήθηκαν κατά περίπου 20% σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ από το 2011 και έχουν στοιχίσει  περίπου 400.000 ζωές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θάνατοι που σχετίζονται με ναρκωτικά είναι επίσης σχετικά υψηλοί στον Καναδά, την Εσθονία και τη Σουηδία.

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία εξακολουθούν να προκαλούν πρόωρο θάνατο και να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

Τα ποσοστά καπνίσματος μειώνονται, αλλά το 18% των ενηλίκων εξακολουθεί να καπνίζει καθημερινά.
Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 9 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά άτομο ανά έτος στις χώρες του ΟΟΣΑ, που ισοδυναμεί με σχεδόν 100 μπουκάλια κρασιού. Σχεδόν το 4% των ενηλίκων ήταν εξαρτώμενα από το αλκοόλ.
Τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ το 56% των ενηλίκων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 5-9 ετών είναι υπέρβαρα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε περίπου 40 θανάτους ανά 100.000 άτομα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα ποσοστά θανάτου ήταν πολύ υψηλότερα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, με περίπου 140 θανάτους ανά 100.000 άτομα.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα αναφερόμενα από τον ασθενή αποτελέσματα και εμπειρίες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη νέα πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ για τις έρευνες δεικτών ασθενών αναφέρουν ότι οι αντικαταστάσεις ισχίου βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου - κινητικότητα, δραστηριότητα, πόνο - κατά περίπου 20%.

"Τα συστήματα υγείας μπορούν και πρέπει να κάνουν τα καλύτερα για να βελτιώσουν την υγεία των πληθυσμών. Η μέτρηση του τρόπου με τον οποίο τα συστήματα υγείας αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο είναι απαραίτητη προκειμένου να θέσουμε τους πόρους όπου μπορούν να έχουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Stefano Scarpetta, Διευθυντής του ΟΟΣΑ για την Απασχόληση, την Εργασία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας