Πολύ αποδοτικοί φαίνεται πως είναι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε επιπλέον μπλοκάκια προστίμων, καθώς η αρχική παραγγελία φαίνεται πως δεν ήταν επαρκής.

Τον περασμένο μήνα, είχε γίνει προμήθεια 7.000 μπλοκ, συνολικής αξίας 15.624 ευρώ. Με νέα απόφαση του γενικού γραμματέα Γιάννη Κωτσιόπουλου (φωτογραφία κάτω), ζητούνται άλλα 2.200 μπλοκάκια, αξίας 4.910 ευρώ.

Το πιθανότερο είναι πως οι ελεγκτικές αρχές ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, με τον Βασίλη Κικίλια να έχει υποσχεθεί προμήθεια 20% στους αστυνομικούς από τα πρόστιμα.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από ελεγκτικά όργανα διαφόρων υπουργείων. Εκτός από τους αστυνομικούς, αρμόδιες Αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους. Όργανο ελέγχου αποτελεί, επίσης, και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, από τις 20 έως τις 26 Νοεμβρίου διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις από καπνίζοντες πολίτες, στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα 1.100 ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, βεβαιώθηκαν 34 παραβάσεις από επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 38.500 ευρώ.

Έλεγχοι

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 603 έλεγχοι από μικτά κλιμάκια των ελεγκτικών αρχών υπό το συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα (διάφορα δημοτικά διαμερίσματα), Πειραιάς, Γλυφάδα, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Ρίο, Τρίπολη, Ναύπλιο, Άργος και Ρέθυμνο.

Σημαντικός στον εντοπισμό παραβατών είναι και ο ρόλος της τηλεφωνικής γραμμής "1142". Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της, δέχτηκε συνολικά 2.575 κλήσεις, από τις οποίες οι 796 αφορούσαν καταγγελίες (30,91%).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας