Έμφαση στο κρούσμα διφθερίτιδας και στον θάνατο του 8χρονου στην Ελλάδα, δίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC).

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, περιλαμβάνει το περιστατικό στα δύο σπουδαιότερα της εβδομάδας στην Ευρώπη, μαζί με ένα εισαγόμενο στην Αγγλία κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Στο απόσπασμα του δελτίου, επισημαίνεται πως στις 5 Δεκεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ένα θανατηφόρο κρούσμα διφθερίτιδας και πως η επιδημιολογική επιτήρηση συνεχίζεται.

Οι επιδημιολόγοι του ECDC περιγράφουν λεπτομερώς στο περιστατικό και στον θάνατο του παιδιού, στις 26 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο "Παίδων", έπειτα από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για το παθογόνο μικρόβιο της διφθερίτιδας.

Επικαλούμενοι ελληνικές πηγές, σημειώνουν πως η διφθερίτιδα είναι μία σπάνια πάθηση στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τονίζουν πως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου στη χώρα μας ανέρχεται σε 95%.

Το προηγούμενο κρούσμα και θάνατος από τη νόσο στην Ελλάδα είχε καταγραφεί το 1994, ήταν εισαγόμενο και αφορούσε παιδί. Το τελευταίο κρούσμα σε Έλληνα ήταν το 1970.

Σπάνια

Η νόσηση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της διφθερίτιδας χαρακτηρίζεται ως "πολύ σπάνια", αλλά κρούσματα της νόσου καταγράφονται τα τελευταία χρόνια σε ανεμβολίαστα παιδιά στην Ευρώπη.

Το ECDC δημοσίευσε μία έκθεση σχετικά με ένα θανατηφόρο κρούσμα διφθερίτιδας στο Βέλγιο, το 2016. Το εμβόλιο θεωρείται ως το μόνο αποτελεσματικό μέτρο κατά της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένες σχετικά με την ασθένεια και να διασφαλίσουν την εργαστηριακή ικανότητα για διάγνωσή της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους παγκοσμίως
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα