Στο πλαίσιο της Συνεδρίας «Μείωση βλάβης: παγκόσμια στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία», θέμα το οποίο ανέλυσε ο βραβευμένος καθηγητής Karl Fagerstrom, ειδικός στην εξάρτηση από το κάπνισμα και τη νικοτίνη, ο Επιστημονικός Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Φαρόπουλος, μίλησε για την αναγκαιότητα ενός κανονιστικού πλαισίου για την κυκλοφορία των νέων εναλλακτικών καπνικών προϊόντων, εξηγώντας αναλυτικά τις Αρχές του 4ου Άξονα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2019-2023. Για την Κλινική εμπειρία από προϊόντα μειωμένης βλάβης, μίλησε ο κ. Ιγνάτιος Οικονομίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ.

Σωστή και σύγχρονη κατεύθυνση ακολουθεί η εκπόνηση και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος «Η Υγεία μάς Ενώνει». Ο 4ος Άξονας του Σχεδίου αποτελεί στην ουσία μια μεταρρύθμιση, είπε ο κ. Φαρόπουλος, μια τολμηρή πρωτοβουλία που έρχεται να αντιμετωπίσει με σθένος την πραγματικότητα της αυξανόμενης χρήσης των εναλλακτικών καπνικών προϊόντων. Μπορεί οι μελέτες να μην έχουν καταλήξει ακόμη σε σαφείς απαντήσεις, εφόσον ωστόσο τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν και η αποδοχή τους στην αγορά είναι αυξανόμενη, η Πολιτεία πρέπει να θέσει ένα πλαίσιο, κάποιους κανόνες για την κυκλοφορία τους, τόνισε.

Το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος κινείται σε δύο βασικές κατευθύνσεις: τις δράσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τις δράσεις που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των νέων καπνικών προϊόντων.

Όσον αφορά τη ρύθμιση και την κυκλοφορία στην αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των νέων προϊόντων καπνού, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εναρμονίσει την αγορά με τις λοιπές 27 χώρες της ΕΕ και να διορθώσει προβλήματα και δυσλειτουργίες που δημιούργησαν οι αρχικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις που έγιναν υπό καθεστώς μη πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, είπε ο κ. Φαρόπουλος.

Επίσης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης Νέων Προϊόντων Καπνού, η οποία καθορίζει το πλαίσιο επιστημονικής διερεύνησης, σε συνεργασία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όσον αφορά την ενδεχόμενη ή μη ύπαρξη μειωμένης βλάβης από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και νέων καπνικών προϊόντων, αναλαμβάνει την επίβλεψη του Μητρώου Επιχειρήσεων ατμιστικών προϊόντων, και την καθοδήγηση των στοχευμένων ελέγχων συμμόρφωσης τήρησης των διατάξεων της νομοθεσίας περί κυκλοφορίας, διαφήμισης και σήμανσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των νέων προϊόντων καπνού.

Η διακοπή του καπνίσματος και τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίας. Τα παραπάνω αφορούν όλους τους επαγγελματίες υγείας, επεσήμανε ο κ. Φαρόπουλος. Θα πρέπει να υπάρξουν προδιαγραφές και η απαραίτητη πιστοποίηση, αλλά βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να οργανώσουμε αυτό το πλαίσιο με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στον πληθυσμό.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα των Ιατρείων Διακοπής του Καπνίσματος, ανέφερε ο κ. Φαρόπουλος, είναι το περιορισμένο τους ωράριο, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των καπνιστών, και ανακοίνωσε ότι είναι στα σχέδια του Υπουργείου να μελετηθεί το ζήτημα αυτό, σε συνδυασμό με τη περαιτέρω στελέχωση των ιατρείων από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων. Εξάλλου, η αποζημίωση της φαρμακευτικής και συμβουλευτικής θεραπείας για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αποτελεί προς το παρόν προτεραιότητα δεδομένης της υψηλής φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο είναι κάτι που μελετάται να εφαρμοσθεί μελλοντικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο