Δεν έχει τέλος το πρόβλημα με τις ελλείψεις αίματος. Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), έντονο πρόβλημα παρατηρείται από την αρχή της εβδομάδας στο νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία".

Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο δεν μεταγγίζονται επαρκώς, εξαιτίας των αναβολών των προγραμματισμένων μεταγγίσεων. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) και δρεπανοκυτταρική νόσος είναι κληρονομικές μορφές βαριάς αναιμίας, η θεραπεία των οποίων βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος ανά δεκαπενθήμερο, από τη βρεφική ηλικία των πασχόντων,. Η ζωή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εθελοντική και τακτική προσφορά του αίματος από τους συνανθρώπους μας.

Η βασική αυτή θεραπεία, ωστόσο, υπονομεύεται από την έλλειψη αίματος, με τραγικές συνέπειες για την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους. Παρατηρούνται προβλήματα, όπως αδυναμία, κόπωση, καρδιολογικές επιπλοκές (αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, κολπική μαρμαρυγή ή και ανακοπή), εστίες εξωμυελικής αιμοποίησης, παραμορφωτικές σκελετικές ανωμαλίες, ενδοκρινικές διαταραχές, ισχαιμία των οργάνων, θρομβοεμβολικά επεισόδια και επώδυνες αγγειοαποφρακτικές κρίσεις.

Οι πάσχοντες οδηγούνται σε ανεπάρκεια αίματος, ενώ τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης πριν και μετά τη μετάγγιση είναι ελαττωμένα. Το γεγονός αυτό δεν συνάδει με τη θεραπευτική  αντιμετώπιση των θαλασσαιμικών ασθενών, των οποίων η ζωή αποδιοργανώνεται πλήρως (εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια). 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, η μη τήρηση των προγραμματισμένων μεταγγίσεων, τούς κάνει δέσμιους του νοσοκομείου και θίγει την αξιοπρέπειά τους:

"Είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να οδηγούνται σε περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίηση, ζητιανεύοντας το δικαίωμά τους σε μία αξιοπρεπή ζωή, προσπαθώντας οι ίδιοι να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αίμα από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η αναζήτηση αιμοδότη είναι εξαντλητική, πολλές φορές άκαρπη, δημιουργεί στρες και άγχος, ενώ ταυτόχρονα τους αναγκάζει να εκθέτουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την υγεία τους.

Τα τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" τα άτομα με θαλασσαιμία και  δρεπανοκυτταρική νόσο αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολία στην κάλυψή τους με αίμα.

Εισαγωγή

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΑΣΠΑΜΑ, αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της εισαγωγής της ποσότητας αίματος από την Ελβετία, με την προσδοκία της ανάπτυξης της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρας μας. Αυτό, όμως, δεν έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό  βαθμό, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτάρκεια της  χώρας μας σε αίμα.

Οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα των θαλασσαιμικών ασθενών είναι απόλυτα γνωστές, ανελαστικές και οι μεταγγίσεις τους οφείλουν να είναι τακτικές και προγραμματισμένες.

Παρά τις παρεμβάσεις του Συλλόγου προς το αρμόδιο υπουργείο, το θέμα της έλλειψης αίματος δε φαίνεται να προσελκύει τη δέουσα προσοχή, λόγω του εφησυχασμού.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο, δεν υπάρχουν ούτε έντονα καιρικά φαινόμενα ούτε αυξημένα κρούσματα γρίπης ούτε οτιδήποτε άλλο που να δικαιολογεί την έλλειψη, πέραν του κακού προγραμματισμού και της έλλειψης κεντρικής επίβλεψης της προσφοράς και ζήτησης αίματος καθώς και της έλλειψης εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Η έλλειψη αίματος στη χώρα μας έχει διαχρονικό χαρακτήρα και δεν είναι εποχικό φαινόμενο. Είναι ζήτημα εθνικό και οριζόντιο επειδή δεν αφορά μόνο τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο αλλά όλους του πολίτες. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"