Θολό είναι το τοπίο για τις ανοσοσφαιρίνες με ενδοφλέβια χρήση, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, οι εταιρείες είχαν ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς του ΕΟΦ για τις ποσότητες που μπορούν να εισάγουν, ωστόσο φαίνεται ότι αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες της χώρας μας που ξεπερνούν τα 500 κιλά. Βέβαια, οι περισσότερες εταιρείες που δύνανται να διαθέσουν ανοσοσφαιρίνες στην ελληνική αγορά είχαν δηλώσει μηδενικές ποσότητες, λόγω του clawback και του rebate που ξεπερνά το 45%.

Εξαιτίας της σημαντικής έλλειψης που διαφαίνεται να δημιουργείται (κοντά στο 30%), οι αρμόδιοι φορείς ξεκίνησαν στο τέλος του προηγούμενου έτους νέο γύρο επαφών με τις εμπλεκόμενες εταιρείες και ειδικά με τις εταιρείες που αρχικά είχαν δηλώσει μηδενικές εισαγωγές. Ζητήθηκε, λοιπόν, να αυξηθούν οι εισαγωγές τους σε ανοσοσφαιρίνες, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά, δίνοντας προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθεί λύση στην επίπτωση των clawback και rebate.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εταιρίες ξεκίνησαν νέο κύκλο επαφών με τους οίκους του εξωτερικού, προκειμένου να διασφαλιστούν οι επιπλέον ποσότητες. Η ανεύρεση ποσοτήτων ωστόσο, αποτέλεσε μία επίπονη διαδικασία, καθώς επιπλέον ποσότητες δεν ήταν διαθέσιμες, αλλά έπρεπε να γίνει αναδιανομή ποσοτήτων εις βάρος άλλων χωρών.

Τελικά, οι εταιρίες φαίνεται ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν σημαντικές ποσότητες που προσεγγίζουν τις ετήσιες εθνικές ανάγκες. Ποσότητες, όμως, που για να παραδοθούν στις ελληνικές εταιρείες, θα πρέπει να υπάρχουν οι σχετικές έγγραφες δεσμεύσεις από το Υπουργείο, καθώς ορισμένες εταιρείες θα κληθούν να προπληρώσουν για τις παραπάνω ποσότητες.

Μολονότι, λοιπόν, οι συγκεκριμένες ποσότητες έχουν συγκεντρωθεί, οι αρμόδιοι του Υπουργείου έχουν παγώσει τις διαδικασίες με κίνδυνο οι παραπάνω ποσότητες να μην είναι σύντομα διαθέσιμες. Καθώς η παγκόσμια ζήτηση είναι πολύ υψηλότερη της δυνατότητας προσφοράς, οι ποσότητες αυτές δεν μπορούν να περιμένουν την ολοκλήρωση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ελλείψεων στην αγορά.

Σημειώνεται ότι οι ανοσοσφαιρίνες (μαζί με τις αλμπουμίνες και ορισμένες υπερσφαιρίνες) ανήκουν στα αιμοπαράγωγα που χρησιμοποιούνται σε πλήθος απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, μεταξύ αυτών και ορισμένων ορφανών παθήσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις