Από 12 ώρες μέχρι και πάνω από έξι μήνες απουσιάζουν από τις αγορές φάρμακα. Οι βραχυπρόθεσμες ελλείψεις (έως και 72 ώρες) έχουν αυξηθεί σημαντικά για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ οι μεσοπρόθεσμες ελλείψεις (73 ώρες έως και δύο μήνες) παρουσιάζουν συγκρίσιμες απαντήσεις στο 2017.  Κατά μέσο όρο, ο χρόνος που δαπανούν οι φαρμακοποιοί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εβδομαδιαίως είναι 5,6 ώρες / εβδομάδα.

Αυτά αναφέρονται στην τελευταία έρευνα  που διεξήγαγε η Ένωση Φαρμακοποιών της Ευρώπης (PGEU), η οποία εκπροσωπεί 31 χώρες. Όπως αναφέρεται στη μελέτη της, η  έλλειψη φαρμάκων αυξάνεται στην Ευρώπη και έχει τεράστιο αντίκτυπο στους ασθενείς. Αξίζει να επισημανθεί ότι όλες οι χώρες που απάντησαν δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν ελλείψεις την προηγούμενη περίοδο, με το 38% των χωρών να δηλώνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Σύμφωνα με τον πίνακα, την περίοδο 2017/2018 οι περισσότερες ελλείψεις αφορούσαν εμβόλια, βιο-ομοειδή αλλά και επώνυμα σκευάσματα. Ωστόσο, σημαντική άνοδος στις ελλείψεις αναφέρεται και σε γενόσημα φάρμακα, γαστρεντερικά φάρμακα, αναπνευστικά, σκευάσματα για το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενδοκρινολογικά,  αντιμικροβιακά,  αναπνευστικά,  Μαιευτικά / γυναικολογικά / ουροποιητικά φάρμακα, δερματολογικά, προϊόντα για τη διατροφή, σκευάσματα για τα μάτια-αυτιά-μύτη κ.λπ. Σύμφωνα πάντα με τον πίνακα, μείωση στις ελλείψεις εμφανίζονται μόνο σε δύο θεραπευτικές κατηγορίες επί συνόλου 17 και συγκεκριμένα σκευάσματα για τον καρκίνο και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.  

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τον αναμενόμενο αναβρασμό σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν χτυπήσει ανεξαιρέτως όλες τις αγορές. Πλέον τον νόμο στα χέρια τους, εκτός των φαρμακοποιών, έχουν πάρει εδώ και καιρό οι σύλλογοι ασθενών και οι οργανώσεις επαγγελματιών υγείας απαιτώντας άμεσες λύσεις σε εθνικό αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο.  

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν την τραγικότητα της κατάστασης λόγω των ελλείψεων και αφορούν μεν άλλα κράτη αλλά τα θύματα είναι  ίδια, δηλαδή οι ασθενείς, είναι μεταξύ άλλων τα κάτωθι:  

Πολωνία: Φαρμακοποιοί της χώρας πρόσφατα μίλησαν για 500 σκευάσματα σε έλλειψη, γεγονός που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να ταξιδεύουν ακόμη και στην Τσεχία για να βρουν τα φάρμακά τους. 

Γαλλία: Τον Ιούλιο του 2019, 800 φαρμακοποιοί ανέφεραν ότι ένα φάρμακο δεν ήταν διαθέσιμο για περισσότερο από 72 ώρες. Οι μισές ελλείψεις διήρκεσαν 60 ημέρες ή και περισσότερο. Μολονότι το 2008 παρουσιάζονταν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς με 44 σκευάσματα αυτά αυξήθηκαν σε 438 το 2014 και 538 το 2017.

Αγγλία: Οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει για τις ελλείψεις όλων των κύριων τύπων φαρμάκων - συμπεριλαμβανομένων των HRT, των αντικαταθλιπτικών και των αντιυπερτασικών. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρσι σε 400 φαρμακοποιούς της χώρας διαπιστώθηκε ότι τα φάρμακα  ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είχαν δεχτεί το χειρότερο πλήγμα, με το 84% των ερωτηθέντων να αγωνίζονται για να πάρουν αυτά τα προϊόντα. Στο μεταξύ, το 67% των φαρμακοποιών είχε παρατηρήσει έλλειψη αντισυλληπτικών, το 58% αντιμετώπισε προβλήματα προμήθειας αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Και περίπου το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε έλλειψη αντιψυχωσικών φαρμάκων, με ακόμη μεγαλύτερη προειδοποίηση για δυσκολίες λήψης φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη.

Ελβετία: Φαρμακοποιοί έχουν αναφέρει ότι πάνω από 400 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για την καρδιά κ.λπ. 

Γερμανία : Η γερμανική κυβέρνηση πέρσι ανέφερε ότι τουλάχιστον 278 φάρμακα εμφανίζουν προβλήματα παράδοσης, αναγνωρίζοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η υποβολή εκθέσεων δεν είναι υποχρεωτική. Είχε τονίσει δε ότι ορισμένα φάρμακα δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμα πριν από τον Οκτώβριο του 2021.

Πηγές:
https://www.pgeu.eu/wp-content/uploads/2019/03/190514E-PGEU-Position-Paper-on-Medicine-Shortages-1.pdf

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]