Στην εταιρεία μελετών Deloitte ανέθεσε ο ΠΦΣ, να μελετήσει την ποιότητα των υπηρεσιών - όσον αφορά στα ΦΥΚ - από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε σχέση με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μας ανέφερε αποκλειστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς.

Υπενθυμίζεται ότι σε δώδεκα μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή η "επιστημονική αμοιβή", που θα συνοδεύει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Προεκλογικά η ΝΔ είχε δεσμευτεί να "τελειώσει" με τις ουρές της ντροπής και αυτή η σύμβαση είναι η αρχή της υλοποίησης αυτής της δέσμευσης.

Έτσι, θέμα ημερών είναι πλέον η έναρξη διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά Φαρμακεία. Τελικά θα είναι 36 σκευάσματα (85 κωδικοί) και θα αφορούν, όπως ήδη έχει επισημανθεί αποκλειστικά, χάπια είτε ογκολογικά είτε για σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Απόστολο Βαλτά, η σχετική σύμβαση αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ. Από τη στιγμή που ο Οργανισμός την εγκρίνει, οι φαρμακοποιοί που δεν ενδιαφέρονται να αναλάβουν την διάθεση ΦΥΚ θα έχουν στην διάθεσή τους 15 ημέρες για να το δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα. Βέβαια για αυτούς υπάρχει ερωτηματικό αν θα μπορούν να επανατοποθετηθούν θετικά όταν ξεκινήσει - μετά από ένα χρόνο δωρεάν διάθεσης όπως ορίζει η σύμβαση - η επιστημονική αμοιβή για την συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας.

Στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο ΠΦΣ, αναφορά έγινε και στην προσφυγή του ΠΙΣ κατά του εμβολιασμού από τους φαρμακοποιούς. Ο κ. Α. Βαλτάς τόνισε ότι "μιλάμε για μία παροχή υπηρεσίας που εις γνώσιν όλων οι φαρμακοποιοί παρέχουν άτυπα εδώ και πολλά χρόνια και πλέον πολύ σωστά με νόμο τους δόθηκε η δυνατότητα αυτή την υπηρεσία να την παρέχουν και νόμιμα". Οπως ο ίδιος τόνισε, οι όποιες διαφορές πρέπει να λύνονται με συνέργειες και επίσης κάποια στιγμή στην Ελλάδα να ισχύσουν αυτά που ισχύουν σε όλο τον κόσμο.

Επεσήμανε δε ότι χάρη στην φετινή κινητοποίηση των φαρμακοποιών, φέτος εμβολιάστηκαν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από πέρυσι, προς όφελος του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, φέτος εμβολιάστηκαν 3,1 εκατ. Άνθρωποι έναντι 2,1 εκατ. πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο άνω του 50%. Στα πλάνα του ΠΦΣ είναι να ενταχθεί ως μάθημα ο εμβολιασμός στις φαρμακευτικές σχολές της χώρας, θέμα το οποίο και προτίθεται να το προτείνει στους αρμοδίους.

Λόγος έγινε από τον κ. Α. Βαλτά και για το θέμα των ελλείψεων, τονίζοντας ότι εντός του προσεχούς διαστήματος θα είναι έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα στο οποίο οι σύλλογοι θα καταγράφουν τις ελλείψεις, τις οποίες θα συγκεντρώνει ο ΠΦΣ και θα προωθεί με τη σειρά του στον ΕΟΦ. Το θέμα είναι βάσει τον ελλείψεων, να μπαίνουν "κόφτες" και να αποτρέπεται ο γιατρός από το να συνταγογραφεί σκευάσματα που λείπουν από την αγορά.

Παράλληλα, ο κ. Α. Βαλτάς επικεντρώθηκε και στο έργο του ΙΔΕΕΑΦ και ειδικότερα στην τεράστια συμμετοχή των Φαρμακοποιών στην πρώτη εξεταστική περίοδο στη διαδικασία Πιστοποίησης για τους εμβολιασμούς που διήρκεσε από τις 16 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020.

Όπως ανέφερε:

  • Εξετάστηκαν περισσότεροι από 6.000 φαρμακοποιοί από ολόκληρη τη χώρα, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΔΕΕΑΦ, μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση, ανήλθε στους 9.331!
  • Πραγματοποιήθηκαν 49.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΕΑΦ,
  • Εξυπηρετήθηκαν τηλεφωνικά 2.325 φαρμακοποιοί (194 κατά μέσο όρο ανά ημέρα),
  • Έχουν εξεταστεί συνολικά 6.379 φαρμακοποιοί, εκ των οποίων:
  • Οι 6.102 (ποσοστό 95,6%) έχουν ανταποκριθεί στις εξετάσεις επιτυχώς και οι 277 (ποσοστό 4,4%) έχουν αποτύχει.
  • Συνολικά ο μέσος όρος βαθμολογίας είναι το 96% (14/15 ερωτήσεις σωστές).

Τέλος, όσον αφορά τη λήψη πιστοποιητικών εμβολιασμού:

  • Έχουν σταλεί συνολικά 5.498 emails σε επιτυχόντες με το πιστοποιητικό τους.
  • Έχουν "κατεβάσει" το πιστοποιητικό τους 4.523 φαρμακοποιοί (82.3% των απεσταλμένων).

Ο δεύτερος εξεταστικός κύκλος ξεκίνησε 12 Φεβρουαρίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και 28 Φεβρουαρίου.

"Η καινοτόμος αυτή διαδικασία έρχεται να επισφραγίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο μια από τις υπηρεσίες που διαχρονικά παρέχονταν από το Φαρμακείο και δεν αναγνωρίζονταν θεσμικά και να αναδείξει τον νέο υπεύθυνο ρόλο που θα διαδραματίσει ο Φαρμακοποιός στη σύγχρονη εποχή", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Αναφερόμενος στο μέλλον, τόνισε ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός θα συνεχίσει τις δράσεις του για την επιμόρφωση των Φαρμακοποιών μέσω ενός ολοκληρωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, την παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων κ.λπ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα