Πιθανός είναι ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα ομαλής τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας από τον κοροναϊό.

Πολλές από τις μονάδες παραγωγής βρίσκονται στην Κίνα και είναι ευάλωτες σε προβλήματα παραγωγής.

Το θέμα συζητήθηκε – μεταξύ άλλων – στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις στα εξής δύο κρίσιμα ερωτήματα (περιλαμβάνονται σε έγγραφο που παρατίθεται πιο κάτω):

  1. Πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στις περιπτώσεις όπου απαιτείται ευθυγραμμισμένη προσέγγιση για τα προληπτικά και προπαρασκευαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας; Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Επιτροπής όσον αφορά την παροχή στήριξης στα κράτη μέλη;
  2. Δεδομένου ότι η επιδημική έξαρση της νόσου και άλλα σοβαρά περιστατικά σε τρίτες χώρες μπορούν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικού εξοπλισμού, ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από κοινού προκειμένου να εξασφαλιστεί ο βιώσιμος εφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς; Ποια θα ήταν τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου;

Οι περισσότεροι υπουργοί ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανές ελλείψεις σε υλικό και φάρμακα, καθώς και θέματα που προκύπτουν από την επιδημία, όπως ο ρατσισμός.

Ο Κύπριος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου πρότεινε να καταγραφούν τα είδη για τα οποία υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων και θεωρούνται ζωτικής σημασίας.

Ο Γερμανός υπουργός Jens Spahn τόνισε πως είναι κρίσιμο να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν φάρμακα και εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Κικίλιας

Μιλώντας στο συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως η Ελλάδα εφαρμόζει τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC).

Αναφέρθηκε στη λειτουργία 13 νοσοκομείων αναφοράς σε ολόκληρη τη χώρα και τριών εργαστηρίων, όπου αναλύονται τα δείγματα.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας πρότεινε να αναβαθμιστεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών - μελών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ιοί δεν έχουν σύνορα.

Εισηγήθηκε τη δημιουργία μίας πλατφόρμας με στοιχεία από ολόκληρη την Ευρώπη, στην οποία θα έχουν πρόσβαση μόνον εξουσιοδοτημένοι επιστήμονες, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα προσωπικών δεδομένων. Η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού έχει ως εξής:

"Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Προεδρία, για τη σημαντική πρωτοβουλία και τη σύγκληση του έκτακτου Συμβουλίου και να συγχαρούμε και την Επιτροπή στο πρόσωπο της Επιτρόπου, της κυρίας Κυριακίδου, για τη συνεργασία την οποία είχαμε και έχουμε μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα, την ενημέρωση και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και του ECDC. Υπάρχει ένα εθνικό πλάνο με 13 νοσοκομεία αναφοράς, με  3 εργαστήρια σε ό,τι έχει να κάνει με τα δείγματα.

Μέχρι στιγμής, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιοι κρούσμα καίτοι έχουν διερευνηθεί περιστατικά, τα οποία γρήγορα και άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και οι ειδικοί επιστήμονες, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι στη χώρα έρχονται να αντιμετωπίσουν.

Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι προφανές, ότι στη σύγχρονη επιστήμη της επιδημιολογίας οι ιοί δε γνωρίζουν σύνορα. Με τη μεγάλη συχνότητα των επαγγελματικών και τουριστικών ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και παγκοσμίως, η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί σε αυτό το κομμάτι.

Για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν σύγχρονο έλεγχο, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κράτη-Μέλη και το ECDC πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακό συγχρονισμό. Τα δεδομένα και τα νέα δεδομένα εντός Ε.Ε. θα πρέπει να γνωστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη μόνον από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας.

Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχουν δεδομένα παλιών και νέων κρουσμάτων, ιχνηλάτηση και σύνδεση περιστατικών, εξέλιξη της πορείας της υγείας των ασθενών και των ιατρικών παρατηρήσεων. Θεωρούμε πως αυτός είναι ένας επιστημονικός τρόπος να συνεργαστούμε και να ελέγξουμε επαγγελματικά, σε ιατρική βάση, το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε".

.

Συνεδριάσεις

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας (ΕΥΑ), σε συνεννόηση με την "Κομισιόν" συντονίζουν την επικοινωνία σε καταστάσεις κινδύνου και κρίσης και τις αντιδράσεις των κρατών μελών στις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της Υγείας. Έως τις 7 Φεβρουαρίου, είχαν πραγματοποιηθεί έξι συνεδριάσεις της ΕΥΑ.

Την περασμένη Παρασκευή, η προεδρία συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη υψηλού επιπέδου. Οι αντιπροσωπείες των κρατών - μελών, μαζί με τους εκπροσώπους της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν την πορεία των εργασιών και να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τη Δημόσια Υγεία που έχουν προκύψει από την επιδημική έξαρση του "SARS-COV 2".

Τα κράτη - μέλη αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα και τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί. Συζήτησαν, επίσης, εμπειρίες σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση των εθνικών συστημάτων για την αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Από την ανταλλαγή απόψεων προέκυψε ότι το επίπεδο ενεργοποίησης των εθνικών συστημάτων διαφέρει ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στο εσωτερικό κάθε κράτους, αλλά το επίπεδο ετοιμότητας για τη διαχείριση της επιδημικής έξαρσης του κοροναϊού.

Οι εκπρόσωποι των χωρών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με το ότι απρόβλεπτες καταστάσεις σε τρίτες χώρες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αλυσίδες εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικού εξοπλισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα συστήματα εφοδιασμού είναι ευάλωτα σε διακοπές παραγωγής στην Κίνα. Πολλά προϊόντα, όπως τα μέσα ατομικής προστασίας και τα δραστικά συστατικά, εισάγονται από την ασιατική χώρα. Πολλά κράτη μέλη ζήτησαν να εξεταστεί περαιτέρω αυτό ζήτημα.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις